Crni rizling ili Schwarzriesling (uz Müllerrebe) jedan je od uobičajenih njemačkih naziva za burgundsku sortu crnog grožđa (koja se u tom dijelu vinorodne Francuske skoro više ni ne uzgaja), a čije je izvorno ime pinot meunier (pino men,je). I izvorni francuski naziv „menuier“ i njemački „Müller“, u značenju „mlinarov“ nastao je zbog pepenjastog, kao brašnom posipanog izgleda naličja lista te sorte čiji se je uzgoj proširio u sjeveroistočnoj francuskoj vinorodnoj pokrajini Champagne gdje je uz chardonnay i pinot noir (pinot crni) osnova za proizvodnju pjenušca. U Njemačkoj taj se kultivar uzgaja u vinorodnom području Württemberg. Proizvođači pjenušaca s drugih područja (npr. u Austriji, Australiji i drugdje) uvode ovu sortu u svoje nasade, s namjerom da djelomičnom uporabom njena vina kakvoću svojih pjenušaca približe onima iz francuske Champagne.
Otakanje
Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja ...