Crni rizling

Crni rizling ili Schwarzriesling (uz Müllerrebe) jedan je od uobičajenih njemačkih naziva za burgundsku sortu crnog grožđa (koja se u tom dijelu vinorodne Francuske skoro više ni ne uzgaja), a čije je izvorno ime pinot meunier (pino men,je). I izvorni francuski naziv „menuier“ i njemački „Müller“, u značenju „mlinarov“ nastao je zbog pepenjastog, kao brašnom posipanog izgleda naličja lista te sorte čiji se je uzgoj proširio u sjeveroistočnoj francuskoj vinorodnoj pokrajini Champagne gdje je uz chardonnay i pinot noir (pinot crni) osnova za proizvodnju pjenušca. U Njemačkoj taj se kultivar uzgaja u vinorodnom području Württemberg. Proizvođači pjenušaca s drugih područja (npr. u Austriji, Australiji i drugdje) uvode ovu sortu u svoje nasade, s namjerom da djelomičnom uporabom njena vina kakvoću svojih pjenušaca približe onima iz francuske Champagne.

Povezano

Otakanje

Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja ...

Tafelwein

Tafelwein je njemački naziv kvalitetne kategorije vina koja se u Hrvatskoj označava kao stolno vino.

Uncinula necator

Uncinula necator točnije Uncinula necator, Schw., Burr. je stariji naziv uzročnika bolesti vinove loze, koju ...
Novosti