Polifenoli

Polifenoli su organski spojevi (fenolne kiseline, flavonozidi, antocijani i tanini) karakteristične građe (OH skupina vezana na ugljik u benzenskom prstenu) kojih ima u vrlo raznolikom obliku i u grožđu, odakle dospijevaju i u mošt i u vino. Njihova nazočnost u većoj ili manjoj mjeri utječe na stabilnost i čuvanje vina, na njegovu boju, miris i okus, kao i na hranjive vrijednosti vina. Naime, upravo zahvaljujući bogatstvu polifenola vino je uvršteno u prehrambene proizvode učinkovita antiviralnog i baktericidnog djelovanja. Citrin (P vitamin ili tzv. C2 vitamin) djeluje pozitivno na pruživost krvnih žila, a proantocijanidoli i u proteklih desetak godina determinirani resveratrol uspješno štite od ateroskleroze, regulirajući razinu lipida u krvi, a prema brojnim znanstvenim studijama sprječavaju i pojavu nekih vrsta zloćudnih tumora. P. uz biokatalitičko djelovanje enzima polifenoloksidaza (kojega ima najviše u trulom grožđu) prelaze u peroksidni nestabilan oblik, izazivajući time promjene u vinu koje nazivamo prijelomom.
Vidi: fenoli

Povezano

Maligandov ebuliometar

Maligandov ebuliometar naprava (dobila ime po konstruktoru Malligandu) kojom se na razlici vrelišta vode i vina (na

Fiziologija

Fiziologija (grč. fysis-priroda, logos-uz ostala značenja i misao, znanost) je biološka znanost koja proučava rad ...

DOCG

Denominazione di Origine Controlata e Garantita (čit. denominacione di oriđine kontrolata e garantita).
Novosti