Mane vina mogu biti posredno izazvane mikroorganizmima ili su posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u doba dozrijevanja i berbe grožđa, najčešće posljedica nepažnje i neznanja. Česte mane vina su posmeđivanje, crni, sivi i bijeli lom, vonj ili zadah sumporovodika, okus po drvetu, bačvi, čepu, plijesni, peteljci ili neki drugi vinu stran okus i vonj, poput TCA (t.j. 2,4,6 trikloranisola), UTA ili pak mane uzrokovane kvascem Brettanomyces. Takvo se vino smatra neispravno dorađenim odnosno odnjegovanim pa se mora vratiti proizvođaču na ponovnu doradu, odnosno preradu (u ocat, vinski destilat ili vinski alkohol, već prema tome za koju preradbu ispunjava uvjete). Iznimno, manja količina taloga, posebice kod crnih i starijih vina, tolerira se uz uvjet da proizvođač zatraži, a nadležna ustanova dopusti deklariranje takve mogućnosti. Nešto više o svakoj opisanoj mani vidi pod njenim imenom.
Izborna berba
Izborna berba (njem. Auslese, slov. vrhunsko vino izbor), je jedna od oznaka (prema ZOV-u RH) posebne skupine što ...