Tanini

Tanini (trijeslovine) su  redovit  sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni spojevi (od kojih se neki svrstavaju u skupinu vitamina P) koji sa solima željeza vinu pridaju plavu, crnu ili zelenu boju i trpak okus. U grožđu najviše tanina (kao polimera leukoantocijana i katehina, koji su derivati flavana) ima u sjemenkama (2-7 %), kožici (do 1,3 % u bijelom i do 4,5 % u crnom) i peteljci (od 0,7 do 3 %), otkuda, ovisno o tehnološkom postupku preradbe više ili manje prelaze u mošt i vino. S bjelančevinama vina tanini se talože u vidu amorfnog taloga. Uz to tanini polimeriziraju, pa je i to razlogom što ih u starijim i odležanim vinima ima manje. Rafinirani, tzv. enološki tanin (enotanin) dodaje se vinima kao bistrilo (radi obaranja bjelančevina), a potrebna količina određuje se probom na malo.
Vidi: bistrenje, Asti spumante, želatina, polifenoli, kemijski sastav vina.

Povezano

Bugarska

Vinogradarska i vinarska proizvodnja zauzima značajno mjesto u gospodarstvu zemlje, i to zbog njene pretežite ...

Graševina

Graševina je u vinogradarskom sortimentu RH zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. U ...

Gnječenje grožđa

Gnječenje grožđa isto što i mečenje i muljanje.
Novosti