Braničevka

Braničevka sorta v.l. koja je u Slavoniji sve do pojave filoksere uz kadarku i bjelinu bila u sortimentu vrlo zastupljena. Obilan rod tog kultivara plavkaste boje grožđa sličnog kadarki, ali manjeg zrna, uz ostale navedene kultivare bio je osnova za proizvodnju šilera (ponegdje zvanog šiljerca). Zbog velikog uroda i sortnih svojstava, sadržaj alkohola u vinu obično nije prelazio 10 % vol., ali se od kvarenja (i pojave vinskog cvijeta-birse) čuvalo zahvaljujući obilju ukupnih kiselina. Nakon prve regeneracije vinogradarstva, ovu su sortu potisnuli drugi kvalitetniji kultivari.

Povezano

Auksini

Auksini su biljni hormoni rasta (grč. auxein = rasti). Te sastavine pretežito indolne strukture (koja je aromatska ...

Glukuronska kiselina

Glukuronska kiselina nastaje slično kao i glukonska kiselina aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju

Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina ...
Novosti