Filoksera

FilokseraFiloksera (trsna uš, žiložder, trsov ušenac, stariji znanstveni naziv je Dactulosphaira vitifoliae i Phylloxera vastatrix. Naziv roda Philloxera nastala je iz grčke riječi koja znači suho lišće, a naziv vrste iz lat. riječi vastatrix u značenju uništavač odn. onaj koji pustoši. Suvremeni znanstveni naziv tog parazita je Viteus vitifoliae Fitch.
Filoksera je opasni štetnik, u Europu prenijet iz Amerike, da bi napadom na korijen europske vinove loze izazvao velike probleme toj vrsti (čiji je znanstveni naziv Vitis vinifera L.) i zaprijetio njenom opstanku i uzgoju.
Na američkim vrstama loze, taj parazit živi i na korijenu i na listu, ali time ne ugrožava njihov opstanak. Na europskoj vinovoj lozi s početka su se štete iskazivale samo zbog napada tzv uši korjenašica, da bi se tek nakon stotinjak godina njenog boravka u Europi utvrdilo da se, iako samo rijeđe i samo kod nekih sorata (poput muškata bijelog i cinsaulta crnog) taj parazit pojavljuje i na listu navedenih kultivara.

Osamdesetim godinama XX. stoljeća u Italiji je takav napad značajnije zabilježen ne samo na navedenim kultivarima već i na brojnim drugim, a nedugo nakon toga, ta je pojava zabilježena i u Hrvatskoj (i to u Istri – kako su izvjestili vinogradarski stručnjaci R. Licul i Đ. Peršurić). Napad trsne uši na listu europske vinove loze prepoznaje se po izraslinama na naličju lista, dakle na donjoj strani lista. U lipnju 2010. godine, autor ovog teksta utvrdio je jaki napad trsne uši na mladim listovima kultivara žlahtine i na području Vinodola, a sve to upućuje na mogućnost da se takva pojava uskoro proširi i na druga naša i svjetska vinorodna područja. Ako je trsna uš mutacijom metabolizma postala parazit i na listu plemenite vinove loze, nije isključen ni nastanak njene takve generacije koja bi se hranila i na korijenu američke loze (koja s obzirom na tu okolnost tada više neće biti zaštita europskoj).
Više o filokseri vidi pod trsna uš.

Povezano

Kisela trulež grožđa

Kisela trulež grožđa je naziv bolesti koju na grožđu u doba šare (i visokog sadržaja šećera u soku bobice koji ...

Cal

Cal (čit. kal) je oznaka za kaloriju donedavno korištenu, a sada (u skladu SI) napuštenu mjernu jedinicu za ...

Gusto vino

Gusto vino (vinarski termin) je jako ekstraktno, uz to još i jako alkoholno i jako obojeno kad je riječ o crnom ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more