Brandusi

Brandusi naziv za žile koje se razvijaju odmah ispod površine, u sloju tla s najviše lozi pristupačnih hraniva. Budući da taj sloj prvi osjeti sušu, brandusi se u tijeku zimske obradbe i naročito u prvim godinama nakon sadnje režu, a loza usmjerava na razvoj korijena u dubljim slojevima. Iako vrlo rijetko, dogodi se, (ako je cijepljeno mjesto nisko, ili je obradbom taj dio pokriven tlom) da brandusi izrastu iz plemenite vinove loze, što, uz rečeno, može biti uzrokom sušenju takva čokota zbog napada filoksere.

Povezano

Parafiniranje drvenih vinskih posuda

Parafiniranje drvenih vinskih posuda bila je vrlo značajna radnja u prošlosti, kada se vino pretežito ...

Othello crni

Othello crni (čit. otelo) se ubraja u skupinu starijih hibrida (direktora) i prema važećem ZOV-u u RH (i u mnogim ...

Zelenkastožuta bijela vina

Zelenkastožuta bijela vina su u pravilu  vina sjevernih, kontinentalnih vinorodnih područja, no, ta se ...
Novosti