Metanol

Metanol (kem. znak CH3OH) je jednovalentni alkohol nekad češće zvan metilni alkohol. Zbog otrovnosti gornja dopuštena granica u vinu mu je 150 mg/l, ali najčešće ne prelazi ni trećinu toga. Najnovijim istraživanjima utvrđeno je da ta količina varira, ovisno o boji i sorti grožđa, kraju gdje se ono uzgaja i stupnju zrelosti i naročito o postupku berbe i preradbe. Dok za neke nije nađen valjan odgovor, utjecaj postupka preradbe lako se objašnjava činjenicom da metanol nastaje hidrolizom pektina, pa je njegov sadržaj veći ako u grožđu ima više mesa (a manje soka) i ako kruta faza (drop) duže ostaje u kontaktu s tekućom. Stoga je razumljiv veći sadržaj tog alkohola kod crnih nego bijelih vina, odnosno kod vina koja su proizvedena od strojno ubranog grožđa od onih koja su brana ručno. Tvrdnja da ga naročito puno ima u vinima od direktora (samo zato jer su to hibridi) nije znanstveno potvrđena.

Povezano

Crvena dinka

Crvena dinka je istoznačnica (sinonim) za kultivar kevedinka.

Pasteur Louis

Pasteur Louis (1822.-1895.), po mnogima otac moderne enologije. Prvi je ispravno razjasnio bit alkoholne ...

Kazein

Kazein (najčešće u obliku kalijeva kazeinata) jedno je od dopuštenih bjelančevinastih bistrila životinjskog ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more