Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara nebbiolo koje je uzgojeno na položajima oko mjesta Barolo, Castiglione Falleto, Serralunga d´Alba, Monforte d´Alba i La Morra što se nalaze u vinorodnoj pokrajini Pijemont. Nakon zrenja od najmanje 38 mjeseci (odnosno za tip Riserva od 62 mjeseca) i školovanja (od čega bar dvije trećine vremena mora boraviti u drvenim bačvama), u vinu se razviju arome (od kojih je prepoznatljiva ona što podsjeća na ljubice) i sljube taninske sastavine, što mu, uz visok sadržaj alkohola osiguravaju dugovječnost. B. se proizvodi i u varijanti barolo chinato tako da se vino aromatizira korom kininovca (biljke s južnoameričkih Anda, što pripada porodici broćeva-Cinchona) koja sadrži kinin, (alkaloid što se koristi u liječenju malarije). V.: Italija, Barbaresco

Povezano

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...

Lozovača

Lozovača (lôza) je rakija od grožđa što se proizvodi destilacijom fermentiranog grožđanog masulja plemenite vinove ...

Charmat

Charmat (čit. šarmat) postupak (nazvan po autoru Eugenu Charmatu) je, uz méthode champenoise, način proizvodnje ...
Novosti