Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara nebbiolo koje je uzgojeno na položajima oko mjesta Barolo, Castiglione Falleto, Serralunga d´Alba, Monforte d´Alba i La Morra što se nalaze u vinorodnoj pokrajini Pijemont. Nakon zrenja od najmanje 38 mjeseci (odnosno za tip Riserva od 62 mjeseca) i školovanja (od čega bar dvije trećine vremena mora boraviti u drvenim bačvama), u vinu se razviju arome (od kojih je prepoznatljiva ona što podsjeća na ljubice) i sljube taninske sastavine, što mu, uz visok sadržaj alkohola osiguravaju dugovječnost. B. se proizvodi i u varijanti barolo chinato tako da se vino aromatizira korom kininovca (biljke s južnoameričkih Anda, što pripada porodici broćeva-Cinchona) koja sadrži kinin, (alkaloid što se koristi u liječenju malarije).

Povezano

Enologija

Enologija (grč.), vinarstvo (od grč. oinos: vino i logos: govor ili u prenesenom znanost). Otuda: enolog, vinski ...

Priznati, ali ne preporučeni kultivari vinove loze u RH

Pravilnikom o Nacionalnoj listi dopuštenih kultivara vinove loze u RH (NN 159/04) posebno su navedeni preporučeni ...

Opip

  Opip je skupni naziv za skupinu mehanoreceptivnih tjelesnih osjeta za dodir, tlak i vibraciju čiji su ...
Novosti