Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara nebbiolo koje je uzgojeno na položajima oko mjesta Barolo, Castiglione Falleto, Serralunga d´Alba, Monforte d´Alba i La Morra što se nalaze u vinorodnoj pokrajini Pijemont. Nakon zrenja od najmanje 38 mjeseci (odnosno za tip Riserva od 62 mjeseca) i školovanja (od čega bar dvije trećine vremena mora boraviti u drvenim bačvama), u vinu se razviju arome (od kojih je prepoznatljiva ona što podsjeća na ljubice) i sljube taninske sastavine, što mu, uz visok sadržaj alkohola osiguravaju dugovječnost. B. se proizvodi i u varijanti barolo chinato tako da se vino aromatizira korom kininovca (biljke s južnoameričkih Anda, što pripada porodici broćeva-Cinchona) koja sadrži kinin, (alkaloid što se koristi u liječenju malarije).

Povezano

Amerine, Maynard

Amerine, Maynard (1911. – 1998.) američki enolog, pisac i učitelj, cijenjeni stručnjak naročito za kalifornijska ...

Klisnjaci

Klisnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...

Wildbacher

Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...
Novosti