Orahovica je naziv specijalne rakije koja se u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04) proizvodi maceracijom nezrelih – još zelenih plodova oraha (čije je bot. lat. ime Juglans regia) u rakiji lozovači jakosti od 45 do 50 %vol. u trajanju od 4 do 6 tjedana, nakon čega slijedi odvajanje (otakanje) tekuće od krute faze i daljnja dorada macerata dodatkom mirodija (cimeta i klinčića) i šećernog sirupa. Cimet, kako se naziva mirodija što se proizvodi u Istočnoj Aziji (najviše u Kini i Indoneziji, a djelomično i na Cejlonu) i dobiva iz oguljene i osušene kore s mladih grančica cimetovca, biljne vrste iz porodice lovori, čiji rod Cinnamomum ima više od 250 vrsta, (od kojih se najviše koristi vrsta C. verum i C. zeylanicum) dodaje se u količini od oko 1 g/L macerata. Cvjetni pupovi klinčića, kako se bot. naziva jedna vrsta tropske biljke karanfilovca iz porodice mirte (čiji je bot. lat. naziv Eugenia caryophylata) dodaje se u znatno manjoj količini, koju je najbolje odrediti „probom na malo“. Količinu proizvedenog šećernog sirupa (na temelju u njemu prisutnog sadržaja šećera u g/L) najbolje je dodati na temelju križnog računa, s tim da u konačnom proizvodu sadržaj šećera bude oko 80 g/L.
Traminac bijeli
Traminac bijeli (u Frncuskoj i Švicarskoj zvan savagnin blanc, u njemačkoj Weiser Traminer) je vjerojatno, (ali za ...