Orahovica

Orahovica je naziv specijalne rakije koja se u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04) proizvodi maceracijom nezrelih – još zelenih plodova oraha (čije je bot. lat. ime Juglans regia) u rakiji lozovači jakosti od 45 do 50 %vol. u trajanju od 4 do 6 tjedana, nakon čega slijedi odvajanje (otakanje) tekuće od krute faze i daljnja dorada macerata dodatkom mirodija (cimeta i klinčića) i šećernog sirupa. Cimet, kako se naziva mirodija što se proizvodi u Istočnoj Aziji (najviše u Kini i Indoneziji, a djelomično i na Cejlonu) i dobiva iz oguljene i osušene kore s mladih grančica cimetovca, biljne vrste iz porodice lovori, čiji rod Cinnamomum ima više od 250 vrsta, (od kojih se najviše koristi vrsta C. verum i C. zeylanicum) dodaje se u količini od oko 1 g/L macerata. Cvjetni pupovi klinčića, kako se bot. naziva jedna vrsta tropske biljke karanfilovca iz porodice mirte (čiji je bot. lat. naziv Eugenia caryophylata) dodaje se u znatno manjoj količini, koju je najbolje odrediti „probom na malo“. Količinu proizvedenog šećernog sirupa (na temelju u njemu prisutnog sadržaja šećera u g/L) najbolje je dodati na temelju križnog računa, s tim da u konačnom proizvodu sadržaj šećera bude oko 80 g/L.

Povezano

Birza

Birza isto što i birsa, bersa i kan. Najčešći naziv ove bolesti je vinski cvijet. Ovim imenom ponegdje nazivaju i ...

Crna pjegavost

Crna pjegavost (ekskorioza ili fomopsis), bolest v. l. koju uzrokuje gljivica Phomopsis viticola napadajući sve ...

Žumić

Žumić je sorta bijelog grožđa, prije propasti vinove loze od napada trsne uši uzgajana i cijenjena u Vinodolu. Uz ...
Novosti