Nebbiolo

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama (Pijemont, Lombardija, Val d’Aosta). Iako osjetljiva na pepelnicu i sivu plijesan, uz pravilnu zaštitu i rez (srednji do dugi) rodi dobro i redovito. Rubinskocrvena do granatnocrvena, alkoholom i ekstraktom bogata suha vina, zbog sortne heterogenosti (tj. zbog većeg broja klonova), a ponajviše zbog utjecaja tla i podneblja kraja u kojem nastaju, kakvoćom se podosta razlikuju. Možda je i to razlogom što u prodaji nose imena proizvodne zone poput Barolo, Barbaresco, Gattinara, Ghemme i sl. Najveći tal. i svjetski rasadnik Rauscedo klonskom selekcijom uzgojio je više klonova koji se u prometu označavaju tradicionalnim imenima (poput lampia i sl.) ili samo kao n. R1, n. R2 i n. R6.

 

Povezano

Oksalna kiselina

Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se

Enocijanin

Enocijanin (grč. oinos vino, kianos modro), bojilo grožđa, koje se dobiva ekstrakcijom svježih ili konzerviranih ...

Badacsony

Badacsony je poznato mađ. vinorodno područje uz sjeverozapadnu stranu Blatnog jezera (Balatona) kojega ogromna ...
Novosti