Nebbiolo

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama (Pijemont, Lombardija, Val d’Aosta). Iako osjetljiva na pepelnicu i sivu plijesan, uz pravilnu zaštitu i rez (srednji do dugi) rodi dobro i redovito. Rubinskocrvena do granatnocrvena, alkoholom i ekstraktom bogata suha vina, zbog sortne heterogenosti (tj. zbog većeg broja klonova), a ponajviše zbog utjecaja tla i podneblja kraja u kojem nastaju, kakvoćom se podosta razlikuju. Možda je i to razlogom što u prodaji nose imena proizvodne zone poput Barolo, Barbaresco, Gattinara, Ghemme i sl. Najveći tal. i svjetski rasadnik Rauscedo klonskom selekcijom uzgojio je više klonova koji se u prometu označavaju tradicionalnim imenima (poput lampia i sl.) ili samo kao n. R1, n. R2 i n. R6.

 

Povezano

Vinski cvijet

Vinski cvijet (birsa, bersa, birza, kan) je bijelo-siva ili bijelo-rumenkasta prevlaka na slabo alkoholnim i slabo ...

Enologija

Enologija (grč.), vinarstvo (od grč. oinos: vino i logos: govor ili u prenesenom znanost). Otuda: enolog, vinski ...

Izborna berba prosušenih bobica

Izborna berba prosušenih bobica (njem. Trockenbeerenauslese, slovensko vrhunsko vino suhi jagodni izbor) je ...
Novosti