Barbarescoje jedno od najboljih talijanskih crnih vina, koje se proizvodi iz grožđa sorte nebbiolouzgojenog na položajima oko mjesta Barbaresco, Treiso, Neive ( i zaseoka San Rocco Senodelvio), istočno od grada Albe ( u vinorodnoj pokrajini Piemont). Prije stavljanjau promet vino Barbarosa zrije najmanje 2 godine ( točnije 26 mjeseci), od čega godinu dana u drvenim bačvama koje se izrađuju iz kestenova ili hrastova drva ( kao i za vino Barolo). Dvije godine zrenja broje se od 1. studenog godine berbe. Da bi nosilo oznaku Riserva, takvo školovanje traje dvostruko duže ( 48 mjeseci). Za razliku od robusnijeg vina Barolo koje se također proizvodi u vinorodnoj pokrajini Piemont i iz grožđa iste sorte ( nebbiolo), a koje se zbog povećanog sadržaja tanina i drugih sastavina može i duže čuvati. Barbaresco vina su nježnija i elegantnija. V.: Italija
Slovačka
Slovačka je vinogradarski dvostruko jača od susjedne Republike Češke i prema podacima OIV-a u razdoblju 1996.-2000.