Sherry

Sherry (španjolski Jeres – izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od engleskog naziva za španjolski grad Jerez de la Frontera. Proizvodi se iz prezrela grožđa sorata palomino i pedro ximénez. Zbog visoke koncentracije šećera (u samotoku, a ne i u frakcijama koje bi se dobile tiještenjem masulja), vrenje obavljaju rezistentni osmofilni kvasci (Saccharomyces beticus, i dr.) koji proizvedu do 15 % vol. alkohola. Tako proizvedena vina zriju u otpražnjelim bačvama u kojima oksidativne forme kvasca obavljaju složene procese koje nazivamo šerizacija. U tijeku višegodišnje proizvodnje obavlja se sljubljivanje već sazrelih i novih partija vina, pa zato sherry vina, u pravilu, gotovo nikada ne nose oznaku godine berbe, a kada tako njegovana vina postignu željenu kakvoću, obavlja se tipizacija određenih količina, korektura sadržaja alkohola (od 17 do 20 % vol.) te potrebne enološke radnje ([filtracija]] i dr.) pred razlijevanje u boce (flaširanje). U Španjolskoj proizvedena Jeres (izgovor heres) vina dovoljno je deklarirati kao sherry ili xérès.

Povezano
Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera

Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera

Vinski profesionalci kušali su četrdesetak žlahtina različitih stilova i opisali najvažnije lokalno, autohtono ...

Folle blanche

Folle blanche (čit. fole blanš), francuska vinska sorta, kao što i ime govori, bijelog grožđa, kojemu su vina ...

Qualitatswein

Qualitatswein je u njemačkom vinskom zakonodavstvu oznaka za kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla.
Novosti