Sherry (španjolski Jeres – izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od engleskog naziva za španjolski grad Jerez de la Frontera. Proizvodi se iz prezrela grožđa sorata palomino i pedro ximénez. Zbog visoke koncentracije šećera (u samotoku, a ne i u frakcijama koje bi se dobile tiještenjem masulja), vrenje obavljaju rezistentni osmofilni kvasci (Saccharomyces beticus, i dr.) koji proizvedu do 15 % vol. alkohola. Tako proizvedena vina zriju u otpražnjelim bačvama u kojima oksidativne forme kvasca obavljaju složene procese koje nazivamo šerizacija. U tijeku višegodišnje proizvodnje obavlja se sljubljivanje već sazrelih i novih partija vina, pa zato sherry vina, u pravilu, gotovo nikada ne nose oznaku godine berbe, a kada tako njegovana vina postignu željenu kakvoću, obavlja se tipizacija određenih količina, korektura sadržaja alkohola (od 17 do 20 % vol.) te potrebne enološke radnje ([filtracija]] i dr.) pred razlijevanje u boce (flaširanje). U Španjolskoj proizvedena Jeres (izgovor heres) vina dovoljno je deklarirati kao sherry ili xérès.
Kisela kalijeva sol vinske kiseline
Kisela kalijeva sol vinske kiseline kemijska empirijska formula C4H5O6K, racionalna COOK CHOH CHOH COOH.