Sherry (španjolski Jeres – izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od engleskog naziva za španjolski grad Jerez de la Frontera. Proizvodi se iz prezrela grožđa sorata palomino i pedro ximénez. Zbog visoke koncentracije šećera (u samotoku, a ne i u frakcijama koje bi se dobile tiještenjem masulja), vrenje obavljaju rezistentni osmofilni kvasci (Saccharomyces beticus, i dr.) koji proizvedu do 15 % vol. alkohola. Tako proizvedena vina zriju u otpražnjelim bačvama u kojima oksidativne forme kvasca obavljaju složene procese koje nazivamo šerizacija. U tijeku višegodišnje proizvodnje obavlja se sljubljivanje već sazrelih i novih partija vina, pa zato sherry vina, u pravilu, gotovo nikada ne nose oznaku godine berbe, a kada tako njegovana vina postignu željenu kakvoću, obavlja se tipizacija određenih količina, korektura sadržaja alkohola (od 17 do 20 % vol.) te potrebne enološke radnje ([filtracija]] i dr.) pred razlijevanje u boce (flaširanje). U Španjolskoj proizvedena Jeres (izgovor heres) vina dovoljno je deklarirati kao sherry ili xérès.
Tegljiva
Tegljiva su (sluzava) vina (VT) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na potrošača ...