Askorbinska kiselina

Askorbinska kiselina (empirijska formula C6H8O6) je naziv za C vitamin kojega ima u grožđu, ali i u vinu. Sadržaj C vitamina u vinu kreće se između 3 i 10 mg/l, više u mladim, a manje u starim odležanim vinima. Prema Pravilniku o vinu u RH, ona se smije vinu i dodati. Naime, askorbinska kiselina je antioksidans pa tako omogućava redukciju Fe3+ u Fe2+, a kažimo i to da ona ima veću sposobnost vezivanja kisika iz zraka od one koju posjeduje SO2, međutim, problem je njene stabilnosti, jer se i sama oksidira (prelazeći u dehidroaskorbinsku kiselinu). To je razlog zbog kojeg ona ne može zamijeniti za sada najbolje sredstvo kojim se provodi regulacija mikroflore u moštu, i zaštita vina od oksidacije, a to je SO2 koji je (uz ostale mjere zaštite što ih provodi vinar, poput sprječavanje kontakta sa zrakom, konstantna odgovarajuća podrumska temperatura itd.) najpouzdaniji konzervans. Prema njemačkoj literaturi, dodatkom a.k. otklanja se pojava (UTA-e, Untipische Alterungsnote) atipičnog starenja vina.

Povezano

Kvartarna aroma vina

Kvartarna aroma vina je naziv za skupinu mirisnih tvari u vinu što nastaju u tijeku oksidativnog ili reduktivnog ...

Slatki maravan

Slatki maravan - naziv kojim se u Dalmaciji označava neugodna bolest vina, u stručnoj literaturi poznatija ...

Syrah

Syrah (shiraz) crna vinska sorta grožđa koja je kod nas uvedena iz Francuske, u prvom redu zbog dobre rodnosti, ali
Novosti

Grožđe

grožđe je u smislu ZOV-a je zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze,...

read more

Superfosfat

Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata...

read more