Aeracija

Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem mošta ili vina iz bačve u otvorenu plitku posudu, a onda iz nje u drugu bačvu, omogućuje kontakt sa zrakom i tako postiže željeni cilj, a to je umnažanje kvasca (Pasteurov efekt) ili pak odstranjenje neugodna vonja (na trula jaja, odnosno na [[H2S]] i sl.). Provjetravanje se pojačava kada se na slavinu postavi ruža (slična onoj na zaljevaljci) i kad vino u otvorenu posudu pada s veće visine. Podrumar će se za eventualno zračenje odlučiti praćenjem vrenja, degustacijom, kontrolom zdravstvenog stanja (npr. posmeđivanja) i čitajući analitičke podatke (npr. o sadržaju slobodnoga SO2). Ako je vino sklono oksidaciji, aeracija se neće provoditi, jer bi izazvala pojavu mrkog prijeloma.

 

Povezano

Zlatnožuta vina

  Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina

Jabučno vino

Jabučno vino isto što i vino od jabuke.
Novosti