Aeracija

Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem mošta ili vina iz bačve u otvorenu plitku posudu, a onda iz nje u drugu bačvu, omogućuje kontakt sa zrakom i tako postiže željeni cilj, a to je umnažanje kvasca (Pasteurov efekt) ili pak odstranjenje neugodna vonja (na trula jaja, odnosno na [[H2S]] i sl.). Provjetravanje se pojačava kada se na slavinu postavi ruža (slična onoj na zaljevaljci) i kad vino u otvorenu posudu pada s veće visine. Podrumar će se za eventualno zračenje odlučiti praćenjem vrenja, degustacijom, kontrolom zdravstvenog stanja (npr. posmeđivanja) i čitajući analitičke podatke (npr. o sadržaju slobodnoga SO2). Ako je vino sklono oksidaciji, aeracija se neće provoditi, jer bi izazvala pojavu mrkog prijeloma.

 

Povezano

Vernatsch

Vernatsch (čit. fernač, njem.) je autohtona rodna sorta crnog grožđa (tal. schiava grossa) koja pokriva više od ...

Ledeni sveci

Ledeni sveci je u vinogradarskim krajevima naziv za svece Pankracija, Servacija i Bonifacija, koji kalendarski ...

Nikolić Milan

Nikolić Milan (1907.-1994.) tehnolog u PD Jasinje, agronom u Poljoprivrednoj stanici Slavonski Brod, republički ...
Novosti