Aeracija

Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem mošta ili vino iz bačve u otvorenu plitku posudu, a onda iz nje u drugu bačvu, omogućuje kontakt sa zrakom i tako postiže željeni cilj, a to je umnažanje kvasca (Pasteurov efekt) ili pak odstranjenje neugodna vonja (na trula jaja, odnosno na [[H2S]] i sl.). Provjetravanje se pojačava kada se na slavinu postavi ruža (slična onoj na zaljevaljci) i kad vino u otvorenu posudu pada s veće visine. Podrumar će se za eventualno zračenje odlučiti praćenjem vrenja, degustacijom, kontrolom zdravstvenog stanja (npr. posmeđivanja) i čitajući analitičke podatke (npr. o sadržaju slobodnoga SO2). Ako je vino sklono oksidaciji, aeracija se neće provoditi, jer bi izazvala pojavu mrkog prijeloma.

 

Povezano

Leewenhuk Antony

Leewenhuk Antony (1632.-1723.) je bio nizozemski trgovac, a kasnije i proizvođač tekstila - platna. Brušenjem ...

Tibidrag

Tibidrag je jedna od brojnih istoznačica u Damaciji za kultivar crljenak kaštelanski, poznat u SAD i u svijetu kao ...

Kontrola zemljopisnog podrijetla vina

Kontrola zemljopisnog podrijetla vina
Novosti

g.p.

G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim...

read more