Regula roos

Regula roos postupak (regularisation, uređenje) dokazivanja umnožavanja vina po francuskom vinarskom stručnjaku Roosu. Iznalaženjem takva “uređenja” bavili su se mnogi (Gantier, Blarez, Halphen i dr.), ali ni jedno od predloženih nije u potpunosti pouzdano niti primjenjivo na sve kategorije i tipove vina.
R. r. se izračunava tako da se sadržaju alkohola u % vol. pribroji vrijednost nehlapivih kiselina u g/l (ali iskazano kao sumporna), a zatim se dobiveni zbroj podijeli s brojem koji se dobije kada se sadržaj alk. u g/l (20/20) podijeli sa sadržajem ekstrakta u g/l. Ako je rezultat takva računanja (za bijela vina) manji od vrijednosti 2,40 odnosno (za crna vina) od 3,20, s velikom se vjerojatnošću može sumnjati da je ispitivano vino razvodnjavano.
Najbolje će to pokazati sljedeći primjer.
Ako uzorak bijelog vina sadrži 12 % vol. alk. (što odgovara 94,7 g/l alk. kod 20/20), a nehlapive kiseline (ukupne kis. umanjene za hlapive) iskazane kao vinska 5 g/l (a to pomnoženo sa 0,653, kakav je odnos između vinske i sumporne kiseline odgovara sadržaju od 3,265 g/l iskazano kao sumporna), te ako mu je suhi ekstrakt 18 g/l, onda će (12 + 3,265 =) 15,265 podijeljeno s (94,7: 18 =) 5,26 biti 2,90. Taj broj, kojeg nazivamo r. r. kazuje da ispitivano vino nije razvodnjavano (jer u ovom primjeru r. r. nije manji od 2,40).
Za crno vino istog sastava, s puno vjerojatnosti se može sumnjati da je razvodnjavano (jer je r. r. ispod granične vrijednosti 3,20).
Naime, kod crnog vina koje bi imalo isti sadržaj etanola kao u naprijed opisanom primjeru, sadržaj suhog ekstrakta bi u prirodnom, nerazvodnjenom vinu u pravilu bio bogatiji (i to za oko 2 g/l) ili bi pak sadržaj nehlapivih kiselina bio viši (za oko 1,6 g/l).
Vidi: etanol, ukupna kiselost mošta i vina, suhi ekstrakt, kemijski sastav vina, zanimljiva preračunavanja.

Povezano

Master of Wine

Master of Wine je stupanj visoke stručnosti i znanja kojeg dodjeljuje The Institute of Masters of Wine, osnovan ...

Vitis vinifera L.

Vitis vinifera L. je latinski  botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more