Posmeđivanje

Posmeđivanje ili mrki prijelom, česta mana crnog i bijelog vina koje je proizvedeno iz pljesniva i natrula grožđa, s malo kiseline i koje je vrjelo na dropu ili je masulj, odnosno mošt nedovoljno sulfitiran. Mana se očituje promjenom boje vina (bijela postaju smeđa i mrka, crna ciglasta, a kod duljeg stajanja poprimaju boju kave) i promjenom okusa, a osobito vonja, koji podsjeća na oguljene i duže vremena na zraku ostavljene jabuke.

Posmeđivanje vina je fizikalno-kemijski proces pri kojem se kisik iz zraka uz posredovanje enzima polifenoloksidaza spaja s polifenolima u kinone, a ovi polimerizacijom daju netopive spojeve koje opažamo kao mrku boju.

Protiv ove mane borimo se proizvodnjom zdravog grožđa, pravodobnom berbom, brzom preradbom i većim dozama sumporaste kiseline u procesu vinifikacije. Vina s ovom manom valja bistriti i pojačano sulfitirati, a pretoke obavljati bez pristupa zraka. Radi provjere, je li vino sklono ovoj mani, valja provesti test (prije prvog pretoka) na način da se u čaši ostavi na zraku 24 sata, pa ako posmeđi, tada ga sulfitirati prije zatvorenog pretoka.

Povezano

Alkoholizam

Alkoholizam je kronična bolest ovisnosti o alkoholu, dugo se i teško liječi, šteti pojedincu, obitelji i široj ...

Punjenje vina u boce

Vino se puni u boce zbog gospodarskih i tehnoloških razloga. To je najprikladniji način opskrbe udaljenih i velikih

Rukatac

Rukatac je drugi, ali manje poznati naziv za bijelu vinsku sortu maraštinu. Vidi: krizol.
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more