Posmeđivanje ili mrki prijelom, česta mana crnog i bijelog vina koje je proizvedeno iz pljesniva i natrula grožđa, s malo kiseline i koje je vrjelo na dropu ili je masulj, odnosno mošt nedovoljno sulfitiran. Mana se očituje promjenom boje vina (bijela postaju smeđa i mrka, crna ciglasta, a kod duljeg stajanja poprimaju boju kave) i promjenom okusa, a osobito vonja, koji podsjeća na oguljene i duže vremena na zraku ostavljene jabuke.
Posmeđivanje vina je fizikalno-kemijski proces pri kojem se kisik iz zraka uz posredovanje enzima polifenoloksidaza spaja s polifenolima u kinone, a ovi polimerizacijom daju netopive spojeve koje opažamo kao mrku boju.
Protiv ove mane borimo se proizvodnjom zdravog grožđa, pravodobnom berbom, brzom preradbom i većim dozama sumporaste kiseline u procesu vinifikacije. Vina s ovom manom valja bistriti i pojačano sulfitirati, a pretoke obavljati bez pristupa zraka. Radi provjere, je li vino sklono ovoj mani, valja provesti test (prije prvog pretoka) na način da se u čaši ostavi na zraku 24 sata, pa ako posmeđi, tada ga sulfitirati prije zatvorenog pretoka.