Posmeđivanje

Posmeđivanje ili mrki prijelom, česta mana crnog i bijelog vina koje je proizvedeno iz pljesniva i natrula grožđa, s malo kiseline i koje je vrjelo na dropu ili je masulj, odnosno mošt nedovoljno sulfitiran. Mana se očituje promjenom boje vina (bijela postaju smeđa i mrka, crna ciglasta, a kod duljeg stajanja poprimaju boju kave) i promjenom okusa, a osobito vonja, koji podsjeća na oguljene i duže vremena na zraku ostavljene jabuke.

Posmeđivanje vina je fizikalno-kemijski proces pri kojem se kisik iz zraka uz posredovanje enzima polifenoloksidaza spaja s polifenolima u kinone, a ovi polimerizacijom daju netopive spojeve koje opažamo kao mrku boju.

Protiv ove mane borimo se proizvodnjom zdravog grožđa, pravodobnom berbom, brzom preradbom i većim dozama sumporaste kiseline u procesu vinifikacije. Vina s ovom manom valja bistriti i pojačano sulfitirati, a pretoke obavljati bez pristupa zraka. Radi provjere, je li vino sklono ovoj mani, valja provesti test (prije prvog pretoka) na način da se u čaši ostavi na zraku 24 sata, pa ako posmeđi, tada ga sulfitirati prije zatvorenog pretoka.

Povezano

Slador

Slador - (naziv za šećer) Vidi: sahoroza, glukoza, fruktoza

Antialkoholičar

Antialkoholičar najčešće podrazumijeva osobu koja se zalaže za nekonzumiranje alkoholnih pića (trezvenjaštvo bez i ...

Sokolić, Ivan

Ivan Sokolić (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930. - 28 travnja 2014.) pučku i građansku školu pohađao je u Novom, a ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more