Podrumar se još naziva i vinar i pivničar osoba je s odgovarajućim stupnjem teoretskog i praktičnog znanja i vještina u cilju uspješnog obavlja poslova u podrumu (vinariji, pivnici). U te poslove svrstavamo održavanje vrhunske higijene suđa, naprava, podova, podrumske atmosfere itd., zatim rukovanje s podrumskim alatima i strojevima, runjačom-muljačom i tijeskom te drugim napravama i strojevima što se koriste prilikom preradbe grožđa, do rukovanja filtrima, rashladnim postrojenjima i sustavima za finalizaciju tj. punjenje vina u boce, te koncentratorima, destilacijskim postrojenjima itd.
Podrumar je dužan izvršavati sve poslove u dogovoru s pretpostavljenim enologom, ali mora biti obučen i za rukovanje s praktičnim mjernim instrumentima, za vođenje temeljne podrumske dokumentacije, kao i za ocjenjivanje zdravstvenog stanja osnovne sirovine (grožđa) i kakvoće vina i proizvoda od grožđa i vina. Takva odgovorna radna mjesta najčešće se povjeravaju osobama sa završenom srednjom ili višom vinogradarko-vinarskom školom, a da bi poslove uspješno obavljao mora se permanentno stručno usavršavati što uz pohađanje stručnih seminara i pokaznih demonstracija podrazumijeva i posjećivanja sajmova, odlazak na stručne ekskurzije i sl.