Podrumar

Podrumar se još naziva i vinar i pivničar  osoba je s odgovarajućim stupnjem teoretskog i praktičnog znanja i vještina u cilju uspješnog obavlja poslova u podrumu (vinariji, pivnici). U te poslove svrstavamo održavanje vrhunske higijene suđa, naprava, podova, podrumske atmosfere itd., zatim rukovanje s podrumskim alatima i strojevima, runjačom-muljačom i tijeskom te drugim napravama i strojevima što se koriste prilikom preradbe grožđa, do rukovanja filtrima, rashladnim postrojenjima i sustavima za finalizaciju tj. punjenje vina u boce, te koncentratorima, destilacijskim postrojenjima itd.

Podrumar je dužan izvršavati sve poslove u dogovoru s pretpostavljenim enologom, ali mora biti obučen i za rukovanje s praktičnim mjernim instrumentima, za vođenje temeljne podrumske dokumentacije, kao i za ocjenjivanje zdravstvenog stanja osnovne sirovine (grožđa) i kakvoće vina i proizvoda od grožđa i vina. Takva odgovorna radna mjesta najčešće se povjeravaju osobama sa završenom srednjom ili višom vinogradarko-vinarskom školom, a da bi poslove uspješno obavljao mora se permanentno stručno usavršavati što uz pohađanje stručnih seminara i pokaznih demonstracija podrazumijeva i posjećivanja sajmova, odlazak na stručne ekskurzije i sl.

Povezano

Zlatarica

Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...

Špirit

Špirit (lat.), naše istoznačnice žesta, rafinada, rafinirani alkohol. Za razliku od vinskog alkohola, nazivom š. ...

Ninčuša

Ninčuša je jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o
Novosti