Podrumar

Podrumar se još naziva i vinar i pivničar  osoba je s odgovarajućim stupnjem teoretskog i praktičnog znanja i vještina u cilju uspješnog obavlja poslova u podrumu (vinariji, pivnici). U te poslove svrstavamo održavanje vrhunske higijene suđa, naprava, podova, podrumske atmosfere itd., zatim rukovanje s podrumskim alatima i strojevima, runjačom-muljačom i tijeskom te drugim napravama i strojevima što se koriste prilikom preradbe grožđa, do rukovanja filtrima, rashladnim postrojenjima i sustavima za finalizaciju tj. punjenje vina u boce, te koncentratorima, destilacijskim postrojenjima itd.

Podrumar je dužan izvršavati sve poslove u dogovoru s pretpostavljenim enologom, ali mora biti obučen i za rukovanje s praktičnim mjernim instrumentima, za vođenje temeljne podrumske dokumentacije, kao i za ocjenjivanje zdravstvenog stanja osnovne sirovine (grožđa) i kakvoće vina i proizvoda od grožđa i vina. Takva odgovorna radna mjesta najčešće se povjeravaju osobama sa završenom srednjom ili višom vinogradarko-vinarskom školom, a da bi poslove uspješno obavljao mora se permanentno stručno usavršavati što uz pohađanje stručnih seminara i pokaznih demonstracija podrazumijeva i posjećivanja sajmova, odlazak na stručne ekskurzije i sl.

Povezano

Aromatizirana pića na bazi vina

Aromatizirana pića na bazi vina su alkoholna pića koja se proizvode iz vina (koja su prisutna u gotovom proizvodu s

Albanija

Albanija na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice ...

Bireta

Bireta (fr. burette), uska dugačka graduirana (stupnjevana) staklena cijev sa slavinom za ispuštanje tekućine, ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more