Acetobacter

Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje mogu oksidirati etanol (alkohol) vina u octenu kiselinu. Izazivaju i octikavost. U starijoj stručnoj literaturi ove su bakterije opisane pod imenom Mycoderma aceti. Acetobacter xylinum, ovisno o koncentraciji kisika tvori ili octenu maticu ili sluzavi talog. Acetobacter vini, još i Mycoderma vini razgrađuje ocat i zamućuje ga. Da bi se proizvodnjom uspješno upravljalo, kao i da bi se proizvele veće konc. oct. kis. (i do 12%) te da bi se sve to obavilo u kratkom roku (od 20 sati), za industrijske potrebe se proizvode čiste kulture oct. bakterija.

Povezano

minerali u vinu

minerali u vinu (odnosno pepeo vina) su metali i nemetali. Od metala najzastupljeniji je kalij (40%) a od nemetala ...

g.p.

G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim su se, prije ...

Cal

Cal (čit. kal) je oznaka za kaloriju donedavno korištenu, a sada (u skladu SI) napuštenu mjernu jedinicu za ...
Novosti