Dornfelder

Dornfelder (kojeg Njemci pišu Dornfelder) je njemačka sorata crnog grožđa, nastala križanjem također križanaca crnog grožđa helfensteinera i heroldrebe. Naime, helfensteiner je nastao križanjem pinota crnog i trollingera, a heroldrebe križanjem portugisca i frankovke. U zadnjem desetljeću XX. i u prvim godinama XXI. stoljeća, dornfelder se u domovini postanka (Njemačkoj) najviše sadi, preuzimajući tako važno mjesto u asortimanu crnih kultivara. Tome je razlog njegova primjerena otpornost na bolesti i zimske niske temperature, te visoka rodnost koja se kreće između 120 i 150 hl/ha. Izuzetna sposobnost u nakupljanju bojila, te zadovoljavajući sadržaj šećera (od 70 do 80 Oeo) i kiselina (7-9‰) u grožđu, osnova su za proizvodnju skladnih, srednje kiselkastih i stasitih vina, koje tržište prihvaća i cijeni, poglavito kad su dio školovanja provela u barrique bačvama.

 

Povezano

Nadolijevanje

Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama.

Tanini

Tanini (trijeslovine) su  redovit  sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...

Podrum

Podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju i ...
Novosti