Aceton

Aceton (istoznačnica – acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji keton čija je racionalna kemijska formula H3C CO CH3. Nastaje u moštu i vinu ketonizacijom octene kiseline, u količini od oko 0,003 do 0,028 g/L, ali  bez obzira na tako malu količinu, pridonosi aromi vina, jer mirisom podsjeća na jabuku. Spomenimo da dah tog ketona kod ljudi ukazuje na opasnu šećernu bolest (Diabetes Mellitus symptom). Za višestruku uporabu (u medicini, proizvodnji umjetne svile, proizvodnji eksploziva, ljepila itd.) prozvodi se suhom destilacijom drva i acetonskim vrenjem šećera).

Povezano

Mega

Mega (grč. mega - velik) je predmetak (prefiks) za milijun puta veći decimalni umnožak. Označava se velikim slovom M.

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama ...

Mlado vino

Mlado vino (VT) je naziv za vino kod kojega je u cijelosti ili samo djelomično izvršeno alkoholno vrenje i koje ...
Novosti