Aceton

Aceton (istoznačnica – acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji keton čija je racionalna kemijska formula H3C CO CH3. Nastaje u moštu i vinu ketonizacijom octene kiseline, u količini od oko 0,003 do 0,028 g/L, ali  bez obzira na tako malu količinu, pridonosi aromi vina, jer mirisom podsjeća na jabuku. Spomenimo da dah tog ketona kod ljudi ukazuje na opasnu šećernu bolest (Diabetes Mellitus symptom). Za višestruku uporabu (u medicini, proizvodnji umjetne svile, proizvodnji eksploziva, ljepila itd.) prozvodi se suhom destilacijom drva i acetonskim vrenjem šećera).

Povezano

Jabučno vino

Jabučno vino isto što i vino od jabuke.

Bobanović Mato

Bobanović, Mato (1884.-1943.), autor je brojnih knjiga (Popravljanje mošta, Split, 1913., Radnje oko vina, Split, ...

Leewenhuk Antony

Leewenhuk Antony (1632.-1723.) je bio nizozemski trgovac, a kasnije i proizvođač tekstila - platna. Brušenjem ...
Novosti