Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno odabranog prirodnog bentonita visoke kakvoće. Pripremalo se je kao i ostala slična bistrila, namakanjem u trajanju od 24 sata 100 g B. u 2,5 l pitke vode, nakon čega se voda odlije, a nabubreno bistrilo razmuti u 5 do 10 l vina i pomiješa s ostatkom (od 95 odnosno 90 l) vina. B. elektrostatski veže bjelančevine, kovine, sluzi i fenole, pospješuje njihovo zgrušavanje (koagulaciju). Nakon mirovanja od desetak dana bistro se vino odvoji od taloga pretakanjem.

Povezano

Sladila

Sladila su sintetski proizvodi slatka okusa (poput kristaloze, natrijeva ciklamata i drugih), među kojima su u nas ...

Meso bobice

Meso bobice je središnji dio ploda - bobice (mezokarp ili mezofil) koji se nalazi ispod kožice bobice grožđa. ...

Krčevine

Krčevine nove, od šume i makije otete polj. površine na kojima se najčešće podižu vinogradi.
Novosti