Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno odabranog prirodnog bentonita visoke kakvoće. Pripremalo se je kao i ostala slična bistrila, namakanjem u trajanju od 24 sata 100 g B. u 2,5 l pitke vode, nakon čega se voda odlije, a nabubreno bistrilo razmuti u 5 do 10 l vina i pomiješa s ostatkom (od 95 odnosno 90 l) vina. B. elektrostatski veže bjelančevine, kovine, sluzi i fenole, pospješuje njihovo zgrušavanje (koagulaciju). Nakon mirovanja od desetak dana bistro se vino odvoji od taloga pretakanjem.

Povezano

Duboković, Ivan

Duboković, Ivan (1862.-1922.) veliki pregalac u obnovi vinogradarstva nakon filokserne zaraze (oko 1905.), ...

Filtar preša

Filtar preša vrsta filtra za odvajanje tekuće faze mošta ili vina od krutog dijela rijetkog taloga nakon obavljenog

Hormoni rasta

Hormoni rasta kod bilja, još i fitohormoni (grč. auksini) složene su organske tvari koje utječu na klijanje, ...
Novosti