Enzimi

Enzimi (fermenti), organski spojevi koji svojom nazočnošću kataliziraju i ubrzavaju razgradnju nekih organskih spojeva i nastanak drugih. Pasteur je npr. držao da alkoholno vrenje izaziva kvasac (lat. fermentum), Liebig je to držao čistim kemijskim procesom, ali je Buchner dokazao da je to nešto što nastaje životnom aktivnošću kvasca i u njemu (en zima). Disciplina koja se bavi ovim pitanjima je enzimologija. Spomenimo da aktivnost ovih biokatalizatora ovisi o koncentraciji otapala na koji djeluje, temperaturi, i pH sredine itd. Enzimi su u pravilu strogo specifični za određenu kem. promjenu, pa kada se katalizira cijeli slijed (na pr. u procesu alk. vrenja) govorimo o smjesama ili sustavima enzima. Nazivaju se prema supstratu razgradnje koji kataliziraju ili prema tvari iz koje su prvi put izolirani, odnosno prema značaju promjene, s tim da se tom imenu dodaje nastavak „aza” (dekstraza, saharaza, dekarboksilaza , pektinaza, glikozidaza, glukanaza, hemicelulaza i sl.).

Povezano

Prapor

Prapor (istoznačnica les, riječ njem. podrijetla). Lako drobivi praškasti sediment nastao u doba pleistocena (geol.

Alžir

Alžir je u proizvodnji vina od 8.579.000 hl (srednja vrijednost godišnje proizvodnje u razdoblju 67./71.), što je u
Martina Škarica pobjednica Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2024.

Martina Škarica pobjednica Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2024.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom ...
Novosti