Ekstrakcija

Ekstrakcija (lat.), u proizvodnji specijalnih vina,kina vina, medicinalnih vina itd. pod ovim pojmom se razumijeva postupak izdvajanja-izvlačenja neke tvari (npr. mirisnih sastojaka iz vermut kompozicija, tj. samljevenih dijelova raznih aromatskih biljaka) uz pomoć nekog rastvarača (u navedenom primjeru vode i etanola) u kojem se oni brže otapaju. Dužom maceracijom masulja ekstrahiraju se bojila, aromatske sastavine, polifenoli, minerali i druge sastavine

Povezano

Rumora Ljubo

Rumora Ljubo (1912.-1985.), agronom, enolog, nakon kratkog službovanja na imanju u Začretju, dolazi u Institut za ...

Disaharid

Disaharid (grč.), kem. naziv za šećere koji su sastavljeni od dva jednostavna šećera (monosaharida). Saharoza je ...

Holandski filtar

Holandski filtar naziv za naplavni filtar s platnenim vrećama, najčešće konusnog oblika, kod kojih je filtracijski ...
Novosti