Ekstrakt

Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru. Ekstrakt (odnosno suha tvar) u vinu značajan je pokazatelj njegove kakvoće. Kada se od ukupnog ekstrakta vina (npr. 35 g/l) oduzme sadržaj reducirajućih šećera, umanjen za 1 g/l (npr. 16-1= 15 g/l) dobije se tzv. suhi ekstrakt (u ovom slučaju 20 g/l). Ekstraktom u širem smislu naziva se ugušćeni dio (npr. voća) razrjeđivanjem kojega se npr. vodom proizvode (bezalkoholna) pića.

Povezano

Burgundac modri

Burgundac modri istoznačnica za pinot crni.

Američka loza

Američka loza je u nas uobičajeni zajednički naziv za skupinu od 30 vrsta iz roda loze (lat. bot. naziv Vitis) koje

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina (racionalna formula CH2OH COOH) je u vinu prisutna u tragovima i to kada je ono proizvedeno iz ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more