Ekstrakt

Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru. Ekstrakt (odnosno suha tvar) u vinu značajan je pokazatelj njegove kakvoće. Kada se od ukupnog ekstrakta vina (npr. 35 g/l) oduzme sadržaj reducirajućih šećera, umanjen za 1 g/l (npr. 16-1= 15 g/l) dobije se tzv. suhi ekstrakt (u ovom slučaju 20 g/l). Ekstraktom u širem smislu naziva se ugušćeni dio (npr. voća) razrjeđivanjem kojega se npr. vodom proizvode (bezalkoholna) pića.

Povezano

Prstenovanje

Prstenovanje je naziv za jedan, nekada obavljani posao rezidbe vinove loze, koji je u suvremenom vinogradarstvu u ...

Soli

Soli - zajednički naziv za velik broj spojeva (slanog, gorkog, slanogorkog, slatkog ili kiselog okusa) u kojima je ...

Likersko vino

Likersko vino je vrst specijalnoga vina što se proizvodi vrenjem masulja ili soka (mošta), uz dodatak ugušćenog ...
Novosti