Ekstrakt

Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru. Ekstrakt (odnosno suha tvar) u vinu značajan je pokazatelj njegove kakvoće. Kada se od ukupnog ekstrakta vina (npr. 35 g/l) oduzme sadržaj reducirajućih šećera, umanjen za 1 g/l (npr. 16-1= 15 g/l) dobije se tzv. suhi ekstrakt (u ovom slučaju 20 g/l). Ekstraktom u širem smislu naziva se ugušćeni dio (npr. voća) razrjeđivanjem kojega se npr. vodom proizvode (bezalkoholna) pića.

Povezano

Bordeaux

Bordeaux je , s razlogom, u svijetu najpoznatija francuska vinorodna pokrajina u kojoj se pod v.l. nalazi više od ...

Pinus halepsis

Pinus halepsis je vrsta bora smola kojega se obično kao i smola nekih drugih četinara koristila prije više od tri ...

Larva

Larva je istoznačnica (sinonim) za pojam ličinka. Riječ larva izvedena je iz latinske mitologije i riječi Lar, čije
Novosti