Dobričić

DobricicDobričić autohtona sorta crnog grožđa što se sada skoro isključivo uzgaja na otoku Šolti, gdje je do donošenja ZOV iz 2003. godine bila uvrštena među preporučene. Nakon donošenja cit. [Pravilnika (NN 159/04.)], tj. od 17. studenog 2004. uvrštena je među dopuštene u svim vinogorjima podregije Srednja i južna Dalmacija. Vino iz grožđa sorte dobričić vrlo je bogato bojilima i ekstraktom, a siromašno na ukupnoj kiselosti (koje u nekim godištima padnu i ispod najniže zakonom propisane granice od 4,5 g/l) pa više služi za popravak (u prvom redu boje) crnih vina, nego za potrošnju u čistom stanju. Zato se čisto sortno (osim kod proizvođača na otoku) i ne nalazi u prodaji. Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima ampelografa i genetičara utvrđeno je da je križanjem autohtonog dalmatinskog kultivara koji se kod nas naziva crljenak kaštelanski (a koji se već duže vremena uspješno uzgaja u Kaliforniji-SAD i tamo naziva zinfandel) i dobričića nastala sorta plavac mali crni.

Povezano

Peteljkovina

Peteljkovina je naziv svih dijelova peteljke cvata-grozda v.l. koju vinari prilikom preradbe postupkom runjenja ...

Križevački štatuti

Križevački štatuti su „regule po kojima se odvija pajdaška veselica uz vino i jelo”. Slični „paragrafi” prema ...

Moštenice

Moštenice su zajedničko ime za kultivare grožđa koje se, obzirom na sastav, prerađuju u mošt i vino, za razliku od ...
Novosti