Suškovo vino

proizvodi se, kao što i ime kazuje, iz sušaka grožđa. Prezrelo i prosušeno grožđe u doba toplih i suhih jeseni ostavlja se „na panju” ili nakon berbe prostire na slamu (otuda još naziv slamnato vino), odnosno na za to posebno urađene lese, da bi se, ishlapom vode, šećer u bobicama povećao. Takav gusti sok iz bobica nije moguće iscijediti, pa se zato one, odvojene od peteljke i peteljčice, natope moštom (koji je za tu svrhu hlađenjem ili sulfitiranjem sačuvan da ne prevrije) i tek nakon nekoliko dana maceriranja i miješanja tiješte. Tako proizvedeni mošt zbog obilja šećera samo djelomice prevrije, a kada se vrenje zaustavi slijedi pretok, bistrenje i, prema potrebi, filtriranje prije punjenja u boce (flaširanja). U starijoj literaturi nalazimo da se ovakvim vinima dodavalo voće (smokve, npr.) trave, ugušćeni mošt i kore naranče i limuna, sve u cilju doslađivanja i aromatizacije, pa se, uz ausbruh, samotok, bašica, dakako i suškovo vino, zvalo i gustinjsko vino.

Vidi: vini santi, predikatna vina, berba prosušenih grožđica.

Povezano

Plamenjača

Plamenjača je naš naziv za vrlo čestu bolest vinove loze (i drugih polj. kultura) koju uzrokuje gljivica Plasmopara

Kaolin

Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je ...

Halo-efekt

Halo-efektom se naziva pojava od koje nije lišen ni jedan ocjenitelj, a koja se iskazuje u činjenici da se ...
Novosti