Geranijski okus

Geranijski okus (i kod nas uobičajen njem izraz Geranium Geschmack), ponekad je nazočan kod slatkih vina, kojima se radi biološke stabilizacije, tj. sprječavanja naknadnog alkoholnog vrenja ostatka neprevrelog šećera, dodala sorbinska kiselina (odnosno njena sol kalijev sorbat). Još nerazjašnjenom bakterijskom preobrazbom te kiseline (što ovisi o više čimbenika, a u prvom redu od broja i vrste mikroorganizama) nastaje terpentinski alkohol koji vinu daje miris i okus što podsjeća na pelargoniju (muškatelu), biljku iz roda iglice (Geranium sonale L.)

Povezano

Kalcijev fitat

Kalcijev fitat je kalcijeva sol fitinske kiseline (C6H12O27P6Ca6) kojom se, slično kao i s kalijevim ferocijanidom ...

Vinska grinja

Vinska grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...

Azbest

Azbest zajedničko ime većeg broja silikatnih minerala vlaknaste strukture, upotreba kojega je zbog dokazanog ...
Novosti