Geranijski okus

Geranijski okus (i kod nas uobičajen njem izraz Geranium Geschmack), ponekad je nazočan kod slatkih vina, kojima se radi biološke stabilizacije, tj. sprječavanja naknadnog alkoholnog vrenja ostatka neprevrelog šećera, dodala sorbinska kiselina (odnosno njena sol kalijev sorbat). Još nerazjašnjenom bakterijskom preobrazbom te kiseline (što ovisi o više čimbenika, a u prvom redu od broja i vrste mikroorganizama) nastaje terpentinski alkohol koji vinu daje miris i okus što podsjeća na pelargoniju (muškatelu), biljku iz roda iglice (Geranium sonale L.)

Povezano

Dom Pérignon

Dom Pérignon (1638.-1715.) slijepi benediktinac iz opatije Hautvillers (kraj Epernaya) je u proljeće 1668. objavio ...

Granatnocrvena vina

Granatnocrvena vina svoju boju ne zahvaljuju obilju bojila već visokoj aktualnoj kiselosti. Ime granatnocrvene boje

Somatička osjetila

Somatička osjetila V.: tjelesna osjetila.
Novosti