Geranijski okus

Geranijski okus (i kod nas uobičajen njem izraz Geranium Geschmack), ponekad je nazočan kod slatkih vina, kojima se radi biološke stabilizacije, tj. sprječavanja naknadnog alkoholnog vrenja ostatka neprevrelog šećera, dodala sorbinska kiselina (odnosno njena sol kalijev sorbat). Još nerazjašnjenom bakterijskom preobrazbom te kiseline (što ovisi o više čimbenika, a u prvom redu od broja i vrste mikroorganizama) nastaje terpentinski alkohol koji vinu daje miris i okus što podsjeća na pelargoniju (muškatelu), biljku iz roda iglice (Geranium sonale L.)

Povezano

Lagrein

Lagrein je u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige autohtona, vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...

Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno

Uve apiane

Uve apiane (lat.) još i uve moscatelle, kod Latina naziv za muškatne sorte, grožđe koje zbog profinjene arome i ...
Novosti