Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu. Broj zaperaka i njihova sposobnost da budu više ili manje rodni ovisi o prirodi sorte, klimatskim uvjetima i ampelotehničkim i agrotehničkim zahvatima. Grožđe sa zaperka dospjeva kasnije (ponekad u prvoj dekadi studenog, najčešće oko Martinja), a nerijetko i ne dozori. Naziva se martinjsko grožđe.

Vidi:greš, pabirak, jagurida, paljetkovati, predružak i rozgva.

Povezano

Moelleux

Moelleux (fr., čit. mwalë) kod opisa vina u značenju puno, blago, mekano, nježno.

Vinski podrum

Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju

Mikroflora vina

Mikroflora vina je uobičajeni zajednički naziv za korisne i štetne mikroorganizme (poput bakterija i kvasaca koje ...
Novosti