Borgonja

U Istri se tim imenom naziva kultivar crnog grožđa čije je i u nas u Republici Hrvatskoj poznatije i ispravno ime frankovka. Na tom hrvatskom najvećem poluotoku zacijelo se je ova sorta značajnije udomaćila nakon prve regeneracije vinograda, tj. nakon obnove vinogradarsta uništenog pojavom do tada nepoznatih bolesti (pepelnice, plamenjače) i štetnika (trsne uši-filoksere).

Tada su uvežene (introducirane) i mnoge druge sorte crnog grožđa poput pinota crnog, cabernet sauvignona, cabernet francka, merlota i gamaya, koje su porijeklom iz Francuske. Naziv borgonja taj je kultivar u Istri dobio po poznatoj francuskoj vinorodnoj pokrajini Bourgogne (Burgundiji), s čijom su se kakvoćom vina željeli usporediti mnogi vinogradari i vinari u svijetu.

Tek je nakon determinacije sortne pripadnosti molekularno genetičkim postupcima dobiven odgovor da to nije ni autohtoni istarski kultivar ni gamay, kako su mnogi prije toga tvrdili, već da je to kultivar frankovka, koja uz spomenuta dva ima još nekoliko istoznačica – sinonima, od kojih spomenimo samo moravka, ali još i Lemberger, Limberger i Blauer Limberger, i veći broj imena izvedenih iz naziva frankovka, poput frankinja, Blaufränkisch i sl..

Povezano

Jabučna kiselina

Jabučna kiselina je prirodni sastojak grožđa i vina. (empirijska formula joj je C4H6O5 a racionalna COOH CH2 CHOH ...

Gazzari, Anaklet

Cijeli svoj radni vijek (od 1900. do 1936. godine) djeluje u Kemijsko pokušajnoj stanici u Splijetu (tj. Institutu ...

Oe*

Oe* je akronim za Oechsleovu moštnu vagu.
Novosti