Proba na malo

Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku bistrenja, sljubljivanja i sl. Proba na malo za bistrenje provodi se obično u menzurama (4-5 kom.), u koje se odmjere jednake količine ispitivanog vina (npr. 0,1 l). Dodatkom različitih količina bistrila i promatranjem učinka, određuje se koja je kombinacija dala najbolje rezultate, pa se prema tom nalazu preračunaju potrebne količine bistrila što ih valja dodati vinu u postupku. Slično se postupa i prije sljubljivanja vina, s tim da je uz analitičku kontrolu (npr. sadržaja etanola, ukupnih kiselina i sl.) za utvrđivanje rezultata u ovom slučaju još značajnija i degustacijska ocjena.

Povezano

Zrenje vina

Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a ...

A

A je oznaka mjerne jedinice za fizikalnu veličinu ar. Definira se kao 1a = 100 m2 ili 1hm2, 100 a = 1ha (jedan hektar).

Ružica Vinodola

U Vinodolu, u frankopanskim vinogradima (na položajima zvanim Pod rupu) berbu grožđa su obavljali njihovi kmetovi ...
Novosti