Proba na malo

Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku bistrenja, sljubljivanja i sl. Proba na malo za bistrenje provodi se obično u menzurama (4-5 kom.), u koje se odmjere jednake količine ispitivanog vina (npr. 0,1 l). Dodatkom različitih količina bistrila i promatranjem učinka, određuje se koja je kombinacija dala najbolje rezultate, pa se prema tom nalazu preračunaju potrebne količine bistrila što ih valja dodati vinu u postupku. Slično se postupa i prije sljubljivanja vina, s tim da je uz analitičku kontrolu (npr. sadržaja etanola, ukupnih kiselina i sl.) za utvrđivanje rezultata u ovom slučaju još značajnija i degustacijska ocjena.

Povezano

Duboković, Ivan

Duboković, Ivan (1862.-1922.) veliki pregalac u obnovi vinogradarstva nakon filokserne zaraze (oko 1905.), ...

Pektini

Pektini su kem. polimeri galakturonske kiseline postrano esterificirani metilnim skupinama. Za vinare je značajno ...

Krioekstrakcija

Vidi: kriokoncentracija, hlađenje grožđa, mošta i vina i kriomaceracija.
Novosti