Proba na malo

Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku bistrenja, sljubljivanja i sl. Proba na malo za bistrenje provodi se obično u menzurama (4-5 kom.), u koje se odmjere jednake količine ispitivanog vina (npr. 0,1 l). Dodatkom različitih količina bistrila i promatranjem učinka, određuje se koja je kombinacija dala najbolje rezultate, pa se prema tom nalazu preračunaju potrebne količine bistrila što ih valja dodati vinu u postupku. Slično se postupa i prije sljubljivanja vina, s tim da je uz analitičku kontrolu (npr. sadržaja etanola, ukupnih kiselina i sl.) za utvrđivanje rezultata u ovom slučaju još značajnija i degustacijska ocjena.

Povezano

Mjere za površinu

Mjere za površinu su: četvorni metar, oznaka m2, ar, oznaka a, 100 m2 četvorni hvat, oznaka čhv 3,596 ...

Müller Hermann iz Thurgau

Müller Hermann iz Thurgau, vinogradar i poznati selekcionar iz Švicarske.  Križanjem je uzgojio novi kultivar ...

Mundus vini

Mundus vini je jedno od najvećih svjetskih natjecanja koje se obavlja po strogim kriterijima OIV-a. Održava se od ...
Novosti