Vini santi

Vini santi (još i Vin santo) su tal. vina proizvedena od prezrela i prosušena grožđa. Zdravi prezreli grozdovi sorata s čvrstom kožicom bobice ostavljaju se do Svih svetih (tal. Tutti i Santi), a ponegdje i do Velikog tjedna (Settimana santa) prije Uskrsa (najčešće do kraja mjeseca ožujka) u suhim prostorijama i na posebnim rešetkama (nekad i na slami, pa otuda još i vini di paglia, slamnata vina), da bi se (u razdoblju od 20. prosinca do 31. ožujka) po tradicionalnom postupku kraja, vinificirali u posebnim prostorijama, koje se u Toscani nazivaju vinsantai. Jedan takav postupak predviđa ručno skidanje prosušenih bobica s peteljke, a zatim tiještenje, doslađivanje (ugušćenim moštom), vrenje, dugo zrenje uz pretakanja i najranije nakon četiri godine razlijevanje u boce.
Najpoznatiji tal. vini santi su Vin Santi Toscani i Vino Santo Trentino proizvedeno od autohtone sorte nosiola, koja ima ugodan okus što podsjeća na lješnjak (kojeg Talijani zovu nocciola, dijalektalno nosiola). Vino Santo Trentino se proizvodi na području sjeverno od jezera Garda. Osim navedenih, zanimljivo je i malo poznato takvo vin o Torchiato di Fregona iz provincije Treviso, što se proizvodi iz sorata prosecco, verdiso, boschera i dr.
Picolit (proizvod od istoimene sorte) i Passito di Caluso (proizvodi od sorte erbaluce) se proizvode na sličan način, a s obzirom na to da se takva preradba obavi ranije, ne označavaju se kao vini santi, već kao prirodna desertna vina. Osnova toj proizvodnji je grožđe sorata garganega, erbaluce, verdisio, malvasia, verduzzo i dr.
U Grčkoj, na otoku Santorini, također se proizvodi i u prometu označava kao vinsanto slatko vino iz grožđa sorte assyrtico, s tim da se ono ostavlja da prezrije na trsu.
Vidi: Italija, Grčka

Povezano

Baco blanc

Baco blanc (ba׳ko blã – bako bla – bako bijeli, istoznačnica Baco 22A) je hibrid kojeg je uzgojio francuski ...

Malligandov ebuliometar

Malligandov ebuliometar  (u praksi zvan maligand), sastoji se od kotlića i savijene cijevi za kuhanje vode, odnosno

Direktno rodeći hibrid

Direktno rodeći hibrid u Hrvatskoj (u podregiji Zagorje-Međimurje i na tržištu općenito) češće korišten skraćeni ...
Novosti