Nadolijevanje

Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama. Zbog ishlapa (i smanjenja obujma) u otpražnjeni prostor bačve ulazi zrak, izazivajući oksidaciju vina. Da bi se to spriječilo, podrumari s vinom iste kakvoće (sorte i godišta) redovito nadolijevaju bačvu. Čuvanjem vina u drugovrsnom suđu (staklo, metalne cisterne i sl.), te uvođenjem nad vinom inertnog plina (dušika, argona, ugljičnog dioksida), tu se radnju više ne provodi.

Povezano

Brazil

Brazil s godišnjom proizvodnjom vina od oko 2.920.000 hl (u petogodišnjem razdoblju od 1996. i 2000., a u razdoblju

Vitaceae

Vitaceae je latinski botanički naziv porodice (Familie) lozice, kojem pripada rod (Genus) loze (lat. bot. naziv ...

Preporučene sorte vinove loze u Hrvatskoj

Sorte vinove loze su svrstane Pravilnikom o Nacionalnoj listi dopuštenih kultivara vinove loze u RH (NN 159/04 u ...
Novosti