Nadolijevanje

Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama. Zbog ishlapa (i smanjenja obujma) u otpražnjeni prostor bačve ulazi zrak, izazivajući oksidaciju vina. Da bi se to spriječilo, podrumari s vinom iste kakvoće (sorte i godišta) redovito nadolijevaju bačvu. Čuvanjem vina u drugovrsnom suđu (staklo, metalne cisterne i sl.), te uvođenjem nad vinom inertnog plina (dušika, argona, ugljičnog dioksida), tu se radnju više ne provodi.

Povezano

Chianti

Chianti (čit. kjanti), poznato talijansko vino, koje se pod tim imenom proizvodi još od XIV. stoljeća, a danas mu ...

Vino od jabuke

Vino od jabuke je  naziv za piće od jabuke.

Amerine, Maynard

Amerine, Maynard (1911. – 1998.) američki enolog, pisac i učitelj, cijenjeni stručnjak naročito za kalifornijska ...
Novosti