Umami

Umami je (japanska složenica od riječi umai-okusno i mi-suštinsko). Osjetni kemoreceptori kojima ljudi i ostale životinje prepoznaju i biraju jela i pića nalaze se na jeziku, a glavne takve okusne stanice su razvrstane na one koje prepoznaju osnovna četiri okusna osjeta; slatko, slano, kiselo i gorko. Na istoku, u Aziji, ovim receptorima okusa oduvijek je dodavan još jedan, koji je nazivan “toplo”, ali se taj osjet nije poistovjećivao s termoreceptorom (kakve svrstavamo u tjelesne, a ne specijalne, jer se nalaze i na drugim dijelovima tijela), već se pod tim podrazumijevao peti okusni osjet. Profesor s Carskog univerziteta u Tokiju, Kikunae Ikeda je taj osjet još 1908. godine nazvao umami i zaključio da su samo jela koja imaju sastavine što djeluju na naše osjete kao slatko i umami (kada se pojedinačno konzumiraju) užitni, dok ostala tri (slano, kiselo i gorko) pridonose užitnosti jela i pića, kada se nalaze u ograničenim količinama i kada se pojedinačno ne konzumiraju. Dugo se ovome tzv. petom osjetu nije pridavala osobita pažnja, sve dok dvojica znanstvenika (Charles Zuker i Charles Ryber) s Miami sveučilišta nisu objavili svoj nalaz o postojanju specifičnih okusnih receptora koji prepoznaju L-glutamat, (i to kiselu natrijsku sol ove, inače vrlo prisutne aminokiseline u proteinskoj hrani kao što su prvenstveno školjke, neke vrsti gljiva, umak od soje i rajčice i dr.) O umami okusu u vinima postoje oprečna mišljenja, s obzirom da vino nije bogato proteinima, premda u njemu ima aminokiselina (i u vrlo malim količinama glutamina i glutaminske kiseline), pa neki tvrde da on više predstavlja osobni doživljaj pojedinca, nego okus u pravom smislu.

Vidi: kemijski sastav vina, dušične tvari u grožđu, moštu i vinu.

Povezano

Soli vinske kiseline

Soli vinske kiseline (ili tartarati) su s obzirom na prisutnost kalija, (elementa iz skupine alkalnih metala) i ...

DOCa

Denominación de Origen Calificada (čit. denomination de orihen kalifikhada) kontrolirana izvornost označavanja vina

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...
Novosti

g.p.

G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim...

read more