Specijalne rakije

Specijalne rakije (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) su proizvodi dobiveni aromatiziranjem vinskog destilata i rakija raznim plodovima, voćem, aromatskim biljem ili njihovim maceratima i eteričnim uljima (npr.: travarica, orahovica, klekovača i dr.). Ovako proizvedena s.r. može sadržavati i dijelove biljaka koji su korišteni u proizvodnji (npr. rutvica-Ruta graveolens L). One se mogu proizvesti i na način da se masulju grožđa ili voća, odnosno iz njih proizvedenom soku (moštu) dodaju svježi mljeveni plodovi ili aromatsko bilje prije fermentacije. Na tržištu gotov proizvod mora imati alkoholnu jakost najmanje 37,5 % vol., a ostale sastavine kako je propisano za rakiju koja je osnova te proizvodnje. Na deklaraciji valja navesti ime rakije koja je korištena kao osnova, a ako je uzet veći broj različitih rakija, tada i imena svih opadajućim redom zastupljenosti. U skladu s odredbama Pravilnika kojim se propisuje opće deklariranje ili označavanje hrane (NN 114/04.), navode se i sastojci korišteni za aromatiziranje, a ako se ti sastojci ne navode, tada proizvod mora pratiti proizvođačka dokumentacija (deklaracija). V.: jaka alkoholna pića, rakija.

Povezano

Vinski talog

je sediment vina sastavljen od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), ...

Aminokiseline

Aminokiseline (opća empirijska formula aminokiselina je NH2 R COOH). U vinu nastaju razgradbom bjelančevina, ...

Aeracija

Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem ...
Novosti