Sassicaia

Sassicaia je ime, na tržištu poznatog i cijenjenog crvenog (crnog) vina što se proizvodi u talijanskoj vinorodnoj pokrajini Toscana iz grožđa sorata cabernet sauvignon, sangiovese, sljubljenih s manjom količinom grožđa sorte canaiolo i cabernet franc. Bordoške kultivare (c. s. i c. f.) zasadio je (1965. godine) na svom šljunčanom posjedu markiz Incisa koji je zaključio da je ono slično tlu Gravesa u Bordeauxu. Iako se grožđe uzgaja na dva različita položaja (Aianova i Sassicaia) vino proizvedeno na oba označava se imenom Sassicaia od tal. riječi sasso tj. kamen. Od 1968. godine S. je dobila vlastiti DOC status u podzoni Bolgheri, što se nalazi u cit. vinorodnoj pokrajini Toscani, južno od grada Livorna. Sassicaia se vinificira u inox termički kontroliranim posudama, nakon čega odležava 26 mjeseci, od toga 18 mjeseci u hrastovim bačvama (kojima sadržaj ne smije biti veći od 225 litara) i najmanje 6 mjeseci u boci.

vidi: Italija

Povezano

Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...

Emerald rizling

Emerald rizling je novostvorena sorta, nastala u Kaliforniji, križanjem muškata bijelog i rizlinga rajnskog. Zbog ...

Palagružanka

Palagružanka je naziv bijele sorte plemenite vinove loze koja samonikla raste na kamenjaru, i to sada još samo kao ...
Novosti