Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. utemeljio Američki kulinarski institut (Culinary Institute of America) u Greystoneu (kalifornijska vinorodna regija Napa) s ciljem promidžbe cjelokupnog američkog vinogradarstva i vinarstva. Uvođenjem u tu „Kuću“ i isticanjem najzaslužnijih djelatnika u toj gospodarskoj aktivnosti (u tri kategorije; pionir, utemeljitelj i ikona) ima za cilj odati priznanje osobama koje su pridonijele eksploziji američke vinogradarske i vinarske industrije, ali i potaknuti razvoj vinske kulture u cijelosti.

Počast da bude prvi od imenovanih osoba u „Kući slavnih“, u kategoriji „pionir“, zasluženo je pripala čuvenom Robertu Mondaviju, (…..) koji je inicijator te gospodarske grane nakon ukidanja poznatog 18.-tog ustavnog amandmana o prohibiciji. Uz proizvodnju visokokvalitetnih vina i pomoć ostalima koji su se prihvatili ovog odgovornog posla, tvrtka Mondavi je promišljenim radom pridonijela razvoju kulturne potrošnje vina isticane pod kao „Napa Valley Lifestyle“. U „Kuću slavnih“, u kategoriji „ikona“, uvedeni su prof. vinogradarstva i vinarstva na kalifornijskom sveučilištu Davis, Maynard Amerine (1911.-1998.) (zbog zasluga u obrazovanju najvećeg broja američkih vinogradarskih i vinarskih stručnjaka i objavljenih znanstvenih radova, od kojih spomenimo sustav vinogradarskih zona na kojemu je radio s Albertom J. Winklerom) i genetičar s istog Univerziteta, prof. Harold Olmo (1909.-2006.) čijom je zaslugom, a zbog znanstvenog interesa, podignut univerzitetski kolekcijski vinograd. U godini osnutka ove institucije, u kategoriji „utemeljitelj“, uvedeni su: Georges De Latour (1856.-1940.), Francuz, osnivač vinarije Beaulieu Vineyard i dugogodišnji enolog te vinarije i mentor mnogim američkim vinarima, Rus André Tchelistcheff (1901.-1994.), vlasnik vinarije (koja je izgrađena još 1861. u Napi), Nijemac Charles Krug (1825.-1892.). Mađar Agoston Haraszthy (1812.-1869.) to je priznanje zaslužio zbog uvedbe europske vinove loze u Sonomu i objavljene knjige Grape Culture, Wines and Winemaking iz koje su mnogi američki vinogradari i vinari učili ovaj zanat. Fincu Gustavu Niebaumu (1842.-1908.) ta je čast ukazana kao osnovaču vinarije Inglenook, a fratru Brother Timothyu (1910.-2004.) iz New Jerseya zbog istaknutog zastupanja vinarije Cristian Brothers.

Samo godinu dana nakon osnutka „Kuće slavnih“, Hrvatu, Miljenku Mike Grgichu (1923.) ukazana je ta čast zbog rezultata postignutog na pariškoj degustaciji 1976. za vrhunsku kakvoću vina chardonnay, koje je on proizveo radeći za tvrtku Chateau Montelena te za kakvoću vina koja od tada proizvodi u vinariji Grgich&Hills. Grgić je prvi ukazao, a znanstveno je to kasnije i potvrđeno, da je zinfandel, jedna od najrasprostranjenijih kalifornijskih sorata vinove loze, porijeklom iz Dalmacije. Iste 2007. godine u „Kuću slavnih“ uvedeni su još i osnivači najveće vinske tvrtke na svijetu braća, Ernest (…..-2007.) i Julio Gallo (….), legendarni kalifornijski i svjetski trgovac vinima iz Sacramenta, Darell Corti (….), vinar iz Livermorea Carl Wente (….), te Paul Draper (….) iz vinarije Ridge Vineyards, te vrhunska enologinja gospođa Helen Turley (….).

Povezano

Lacrima christi

Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).

Terroir

Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja
Novosti