Palagružanka

palagružanka

Palagružanka je naziv bijele sorte plemenite vinove loze koja samonikla raste na kamenjaru, i to sada još samo kao jedan čokot na jednom od skupine otoka (i hridi) što se zajednički nazivaju Palagruža. Iako će se tek nakon DNK analize utvrditi je li ona do sada neopisana zasebna autohtona vrsta, na što upućuje već i činjenica da se je održala u tim nepovoljnim uvjetima koji se prvenstveno iskazuju u manjku vlage, (jer godišnje na tom području pade tek oko 250 mm/m2 kiše) i u jakoj posolici. Izgled nazubljenog lista, oblik malog grozda u čijim okruglim bobicama s debelom kožicom ima obilje kiselina i druga svojstva nisu usporediva sa ni jednim, do sada opisanim dalmatinskim kultivarom. Vinogradari (nakon što se proizvede dovoljan broj cjepova i obave druga važna ispitivanja, kao i pokusna mikrovinifikacija) s posebnim zanimanjem očekuju rezultate takvih istraživanja.

Povezano

Termolizacija vina

Termolizacija vina je naziv za postupak termičke obradbe (najčešće polusuhih i poluslatkih) vina, kod nižih ...

Bronzin

Bronzin metalni lončić s poklopcem, u prošlosti izrađivan iz slitine bakra i kositra. Na korčuli (Dalmacija) ...

Voćni ocat

Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...
Novosti