Pektini

Pektini su kem. polimeri galakturonske kiseline postrano esterificirani metilnim skupinama. Za vinare je značajno znati da te građevne tvari grožđa, u tijeku preradbe prelaze u mošt i vino. Njihovom razgradnjom oslobađa se metanol, a hoće li ga biti u vinu ovisi o sorti (s više ili manje krute faze, što istodobno znači s više ili manje pektinskih tvari) i načinu preradbe (kraće ili duže vrijeme maceracije na dropu).

Povezano

Filtracija

Filtracija postupak kojim se mutna vina čiste tako da pod podtlakom, slobodnim padom ili tlakom prolaze kroz ...

Alkoholi

Alkoholi (od ar. alkuhl, ono što je najfinije, naziv s konca XVI. stoljeća, a navodi ga alkemičar Libavius) su ...

Sorbet

Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...
Novosti