Oporo vino

Oporo vino (VT) na naša osjetila okusa i opipa ostavlja vrlo neugodan kiselo-gorak i trpak dojam, sličan onom što ga osjećamo kada zagrizemo zelenu nezrelu jabuku, što nam steže usta. Takav neugodan okus izazvan je, u prvom redu povećanim sadržajem jabučne kiseline, a to vrijedi i za vino proizvedeno iz nezrela grožđa. Pojava da su vina više ili manje opora redovita je u tzv. lošim godištima i, naročito, u sjevernim vinorodnim područjima. Smanjenjem jabučne kiseline u vinu, što je posljedica u takvim prilikama željene spontane jabučno-mliječne fermentacije, vino gubi oporost, postaje ugodno kiselo (zbog nastalog ugljičnog dioksida svježe resko) i pitko.

Povezano

Kvercetin

Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz ...

Martišćina

Martišćina je daća u vinu koju je kmet u feudalno doba bio dužan predati do martinjdana (11. studenoga).

dekantacija

dekantacija je postupak grubog odvajanja tekućine od njena taloga. V. pretakanje vina i taloženje mošta.
Novosti