Manitno vrenje

Manitno vrenje (u Dalmaciji poznatije kao slatki maravan ili marovan) je bolest vina koju izazivaju brojni mikroorganizmi, među kojima se najčešće spominju Bacterium manitopeum i Micrococcus malolacticus. Oni pretvaraju neprevreli šećer (i to fruktozu) u viševaljani alkohol manit i mliječnu kiselinu, uz nastanak neugodna mirisa sličnog onom pri pojavi zavrelice. S obzirom na to da je viševaljani alkohol manit slatka okusa, manitna vina su i oslasna i reska te neugodna mirisa i okusa. Ovoj bolesti sklonija su vina s manje aciditeta u kojima je zbog prekida vrenja zaostao neprevreli šećer iz grožđa. Bolest se sprječava pravilnom vinifikacijom uz upotrebu selekcioniranih vinskih kvasaca, a bolesno vino liječi se otakanjem, sulfitiranjem, zakiseljavanjem, odnosno dokiseljavanjem, bistrenjem i poticanjem naknadnog vrenja.

Povezano

Regionalizacija vinogradarskih područja

Regionalizacija vinogradarskih područja temelji se na klimatskim, zemljišnim i drugim uvjetima o kojima ovisi uzgoj

Kraljevina

Kraljevina (imbrina, brina), izrazita vinska sorta kojoj grožđe na sunčanoj strani jače porumeni, pa joj otuda ...

Vlastita berba

Vlastita berba je neobvezatna (fakultativna) oznaka deklaraciji vina u prometu (bez obzira na kval. kategoriju), uz
Novosti