Regionalizacija vinogradarskih područja

Regionalizacija vinogradarskih područja temelji se na klimatskim, zemljišnim i drugim uvjetima o kojima ovisi uzgoj vinove loze i organoleptička svojstva vina, a provodi se radi kontrole podrijetla mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina, s ciljem da se zaštiti i proizvođača i potrošača. Time se dakako promiče vinogradarstvo i vinarstvo.
Vinogradarska područja u RH (a slično tako i u drugim državama) dijele se na regije, podregije, vinogorja i položaje a u skladu s vinogradarskim propisima EU, još i na zone.
Ustroj vinogradarstva u R. Hrvatskoj prema sada važećim propisima (ZOV-u i listi zemljopisnih oznaka – NN 6/04.) prikazuje se u slijedećoj tablici:
Hrvatske vinogradarske regije, podregije i vinogorja

I. Regija kontinentalna Hrvatska razvrstana je u 7 podregija i 35 vinogorja. To su:
1./ podregija Podunavlje s 3 vinogorja (Srijem, Erdut i Baranja),

2./ podregija Slavonija s 10 vinogorja (Đakovo, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Požega-Pleternica, Kutjevo, Daruvar, Pakrac, Feričanci, Orahovica-Slatina i Virovitica.

3./ podregija Moslavina s 2 vinogorja (Voloder-Ivanićgrad i Čazma).

4./ podregija Prigorje-Bilogora s 6 vinogorja (Dugoselo-Vrbovec, Kalnik, Koprivnica-Đurđevac, Bilogora, Zelina i Zagreb)

5./ podregija Pokuplje s 3 vinogorja (Karlovac, Petrinja i Vukomeričke gorice).

6./ podregija Plešivica s 5 vinogorja (Samobor, Plešivica-Okić, Sveta Jana, Krašič, Ozalj) i

7./ podregija Zagorje-Međimurje s 9 vinogorja (Međimurje, Varaždin, Ludbreg, Krapina, Zlatar, Zabok, Klanjec, Stubica, Pregrada).

II. Regija Primorska Hrvatska razvrstana je u 5 podregija i 31 vinogorje. To su: 1./ podregija Istra s 3 vinogorja (Zapadna Istra, Centralna Istra i Istočna Istra)

2./ podregija Hrvatsko primorje s 5 vinogorja (Opatija-Rijeka-Vinodol, Krk, Rab, Cres-Lošinj i Pag).

3./ podregija Sjeverna Dalmacija s 9 vinogorja (Zadar-Biograd, Benkovac-Stankovci, Promina, Pirovac-Skradin, Knin, Drniš, Šibenik i Primošten).

4./ podregija Dalmatinska zagora s 3 vinogorja (Sinj-Vrlika, Imotski i Vrgorac)

5./ podregija Srednja i južna Dalmacija s 12 vinogorja (Kaštela-Trogir, Split-Omiš-Makarska, Neretva, Konavle, Mljet, Pelješac, Korčula, Lastovo, Vis, Hvar, Brač i Šolta).
Vidi: Hrvatska

Povezano

Rulandec

Rulandec je sorta kval. bijelog grožđa, kod nas poznatija pod imenima burgundac sivi, rulandac ili pinot sivi.

Extra dry

Extra dry čit. ekstra draj), engl. označavanje pjenušaca u skladu s našim Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05.) ...
Novosti