Peteljkovina

Peteljkovina je naziv svih dijelova peteljke cvata-grozda v.l. koju vinari prilikom preradbe postupkom runjenja odvajaju i odstranjuju. Ako se berba grožđa obavlja strojevima, u sastavu peteljkovine može se naći i manja količina lisne mase. Kod moštenica (ovisno o sorti i o trenutku berbe) sadržaj peteljkovine najčešće nije manji od 2 ni veći od 5%. Kod zobatica taj sadržaj je nerijetko i dvostruko veći. Uz navedeno, na količinski sadržaj peteljkovine utječe i zdravstveno stanje grožđa. Tradicionalnim načinom preradbe grožđa nije se odvajala peteljkovina (koju u našim južnim krajevima nazivaju i ogrozdina) od bobica, već se cjelokupna ubrana količina grožđa (i bijelih i crnih kultivara) gnječila, a najčešće i fermentirala, pa je, iako manji dio agresivnih i u vinu nepoželjnih sastavina (poglavito polifenola, tanina i minerala, čiji je ukupni sadržaj između 3 i 6% od količine peteljkovine) maceracijom prelazio u tekuću fazu – mošt i vino. Takva mlada vina nisu bila pitka dok nisu odležala i istaložila trpke i gorke sastavine, pa otuda poznata izreka još iz antičkih vremena kako se valja držati starih vina i starih prijatelja.

Povezano

Invertni šećer

Invertni šećer nalazi se u prirodi (med) ili se proizvodi zagrijavanjem otopine saharoze kojoj je dodana neka ...

Polivinilimidazol

Polivinilimidazol (akronim PVI) je sintetizirani preparat (kojeg tržištu nudi tvrtka BASF iz Ludvigshafena, ...

Medovina

Medovina je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem vodom razrijeđenog meda. Prema legendi medovina je piće Starih ...
Novosti