Liqueur de tirage

Liqueur de tirage (fr. čit. liker d tiraž, riječ tiraž uz tisak, nakladu itd. znači i točenje) je sirup proizveden otapanjem saharoze u stabilnom starom vinu što sadrži 500 g/l invertnog šećera. Na 100 l takva sirupa dodaje se i oko 200 g limunske kiseline. Naime, saharoza (disaharid) se u takvom vinu ubrzo invertira (tj. razgradi se u jednake količine jednostavnih šećera; glukozu i fruktozu). Taj se sirup, zvan tiražni liker, dodaje temeljnom vinu da bi se proizvelo tzv. tiražno vino iz kojeg će vrenjem u zatvorenoj posudi (boci ili metalnom tanku) posebnim tehnološkim postupkom nastati pjenušac.

Povezano

Aromatizirana vina

Aromatizirana vina pripadaju posebnoj kategoriji specijalnih vina, a proizvode se iz prirodnih (rjeđe i iz ostalih ...

Cuvée

(čitaj cüve, odnosno kive) od fr. riječi cuve (küv), što označava posudu kacu, bure, kadu ili čabar, odnosno riječi

Marovan

Marovan je u nekim krajevima Dalmacije (primjerice na Korčuli) naziv za bolest vina poznatu pod imenom maravan, ...
Novosti