Koncentracija

Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se nalazi u nekom otapalu, na način odstranjivanja otapala kuhanjem (primjerice vakumskim koncentratorima da se to ugušćivanje obavi kod niže temperature), odnosno postupkom destilacije, ili hlađenjem (pa govorimo o kriokoncentraciji), ili centrifugiranjem. Omjer otopljene tvari i obujma otopine se iskazuje u postocima ili u gramima na litru, a označava sa malim slovom c (npr. c(HCl) ili [HCl]).

Povezano

Arundo donax

Arundo donax je znanstveno botaničko ime trske koju na pjeskovitom otoku Susku vinogradari koriste kao burobran, ...

Krkošija

Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje

Bipci

Bipci,u Slavoniji, danas već zaboravljeni naziv za peteljku grožđa. V.: rebrača
Novosti