Koncentracija

Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se nalazi u nekom otapalu, na način odstranjivanja otapala kuhanjem (primjerice vakumskim koncentratorima da se to ugušćivanje obavi kod niže temperature), odnosno postupkom destilacije, ili hlađenjem (pa govorimo o kriokoncentraciji), ili centrifugiranjem. Omjer otopljene tvari i obujma otopine se iskazuje u postocima ili u gramima na litru, a označava sa malim slovom c (npr. c(HCl) ili [HCl]).

Povezano

Giberelinska kiselina

Giberelinska kiselina pripravak, proizvod neke fitopatogene gljivice kojim se prska grožđe zobatica (ponajviše ...

Citrin

Citrin (još i P-vitamin, odnosno C2-vitamin). Vidi: kemijski sastav vina.

Moslavina

Moslavina je jedna od sedam podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, sa svega dva vinogorja, a to su ...
Novosti