Lerman Dragutin

Lerman Dragutin (1863.-1918.) istraživač i putopisac. U svom “Afričkom dnevniku” (istočni Kongo, današnji Zair, 1888.-1896.) uz mnogobrojne zanimljivosti bilježi i dar crnačkog poglavice, bocu palmovine, koju mu donosi poglavičin točitelj. “Mokreći grlo s kupicom slatkog palminog vina” što se proizvodi iz soka palme Elazis guineeusis tako da se zareže “muška grana i do jutra boca je puna”, procjenjuje kako bi “u ovim visinama grožđe moglo lijepo uspijevati” te namjerava uzgojiti lozu. Kipeći napitak palmina vina domorodci piju u velikim količinama (“piju kao Požežani”) i u različitim plemenima različito nazivaju (Malavu, Malafu, Malebu), a služi im i kao kvasac u pripremi kruha. Pri kraju svog boravka (30. 6. 1896.) zapisao je: “Grožđe koje sam iz domovine primio lijepo klija ter je nade da ćemo za koju godinu vinograd moći nasaditi”. Bez obzira na to što se vinogradarstvo u tom dijelu svijeta nije razvilo (već se potrebe u vinu namiruju uvozom od oko 100.000 hl/god.), zanimljivo je istaći dobre namjere našeg čovjeka koji je tim plemenima donio i druge kulture (luk, zelje, peršin, celer i kavu).

Povezano

Gorkast okus vina

Gorkast okus vina karakterističan je naročito za rujnocrvena vina proizvedena iz nekih sorata po klasičnom postupku

Kristalna bistroća

Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši

Unča

Unča (unca) je naziv s više značenja (npr. naziv za «pjeneze», mjera za zemljište), od kojih nas zanima činjenica ...
Novosti