Karamel

Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe kestenjaste do boje kave. Okus mu je više ili manje gorak, a miris karakterističan i podsjeća na zagorjelo. Karamel se industrijski proizvodi iz saharoze i glukoze u posebnim autoklavima i kod temp. od 120°C. Dodaje se nekim specijalnim vinima. Radi korekcije boje, u prošlosti se karamel dodavao i bijelim vinima (in senso stricto), s tim da dodatak nije smio prelaziti 3 g/l i uz uvjet da vina nakon toga dodatka nisu mijenjala okus i miris. Prema pravilniku OIV-a i prema važećem Pravilniku o vinu karamel nije uvršten među dopuštena sredstva u proizvodnji vina, pa ga se ne smije dodavati vinu.

Povezano

Pabirak

Pabirak je ostatak grožđa (ili nekog drugog ploda) što izmakne oku berača ili se namjerno ostavi (martinjsko ...

Fermentacija

Fermentacija (lat.), vrenje. Vidi: alkoholno vrenje (isto što i alkoholna fermentacija), jabučno mliječno vrenje ...

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino je među brojnim cijenjenim crnim vinima iz talijanske vinorodne pokrajine Toskana svrstano ...
Novosti