Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe kestenjaste do boje kave. Okus mu je više ili manje gorak, a miris karakterističan i podsjeća na zagorjelo. Karamel se industrijski proizvodi iz saharoze i glukoze u posebnim autoklavima i kod temp. od 120°C. Dodaje se nekim specijalnim vinima. Radi korekcije boje, u prošlosti se karamel dodavao i bijelim vinima (in senso stricto), s tim da dodatak nije smio prelaziti 3 g/l i uz uvjet da vina nakon toga dodatka nisu mijenjala okus i miris. Prema pravilniku OIV-a i prema važećem Pravilniku o vinu karamel nije uvršten među dopuštena sredstva u proizvodnji vina, pa ga se ne smije dodavati vinu.
Komovica
Komovica rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea.Na 100 kg prevrelog ...