Kaolin

Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je prijašnjim propisima bila izrijekom zabranjena. Naime, ovim su se bistrilom odstranjivale termolabilne bjelančevine (odnosno neki drugi niži molekularni dušični spojevi), a s obzirom na to da se takva bistrenja uspješno provode bentonitom (koji ne sadrži CaCO3 i ne neutralizira kiselost vina kao kaolin, a koji je također jedna vrsta gline, alumosilikata), uporaba kaolina je u praksi napuštena.

Povezano

Auslese

Auslese (njem.) Vidi: izborna berba

Ćufter

Ćufter (tur.), još i ćupter, naziv za slasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ...

Trulež korijena loze

Trulež korijena loze izazivaju brojne tzv. gljive truležnice (poput Dematophora–Rosellina- necatrix, Armilaria i ...
Novosti