Kaolin

Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je prijašnjim propisima bila izrijekom zabranjena. Naime, ovim su se bistrilom odstranjivale termolabilne bjelančevine (odnosno neki drugi niži molekularni dušični spojevi), a s obzirom na to da se takva bistrenja uspješno provode bentonitom (koji ne sadrži CaCO3 i ne neutralizira kiselost vina kao kaolin, a koji je također jedna vrsta gline, alumosilikata), uporaba kaolina je u praksi napuštena.

Povezano

Cv.

Cv. od 1958. godine uobičajena kratica za riječ kultivar (tj. za oznaku sorta uzgojenog bilja) Ta, porijeklom lat. ...

Čerez

Čerez (tur.), u Hercegovini udomaćena riječ za grožđice, koje se proizvodilo iz sorata što ranije zriju, a koje ...

Klarol

Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. ...
Novosti