Jantarna vina

Jantarna vina je vinski termin (kojeg u ovom leksikonu označavamo sa VT) i to za opis boje vina. Jantarna vina se dobiju kada vrenje grožđa bijelih kultivara potraje na kožici dan ili dva. Najčešće zadržavanje vrenja na kožici provodi se radi ekstrahiranja cijenjenih mirisnih tvari (npr. kod muškatnih sorata ili kod traminca), pa je jantarna boja takva vina dopustiva. Takvu boju, međutim, postižu i zelenkastožuta, odnosno slamnatožuta vina ako više godina odstoje u boci ili ako zriju u drvenoj bačvi, ili pak oksidiraju što se već drži manom. Prije stupanja na snagu ZOV u RH (NN 96/03.) jantarna se je boja vina mogla postići dodatkom karamela, ali takav enološki i proizvodni postupak više nije dopušten.

Povezano

Rakije od grožđa

Rakije od grožđa su prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) : vinjak, brandy, lozovača

Vjedro

Vjedro (još i vedro) posuda, u prošlosti i mjera za tekućine i vino od 56.589 l (sjeti se narodne izreke, koliko ...

Plod

Plod (lat. frctus) je organ biljke (koji kod kritosjemenjača-Angiospermae viših stablašica čiji se broj procjenjuje
Novosti