Jantarna vina je vinski termin (kojeg u ovom leksikonu označavamo sa VT) i to za opis boje vina. Jantarna vina se dobiju kada vrenje grožđa bijelih kultivara potraje na kožici dan ili dva. Najčešće zadržavanje vrenja na kožici provodi se radi ekstrahiranja cijenjenih mirisnih tvari (npr. kod muškatnih sorata ili kod traminca), pa je jantarna boja takva vina dopustiva. Takvu boju, međutim, postižu i zelenkastožuta, odnosno slamnatožuta vina ako više godina odstoje u boci ili ako zriju u drvenoj bačvi, ili pak oksidiraju što se već drži manom. Prije stupanja na snagu ZOV u RH (NN 96/03.) jantarna se je boja vina mogla postići dodatkom karamela, ali takav enološki i proizvodni postupak više nije dopušten.
Rakije od grožđa
Rakije od grožđa su prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) : vinjak, brandy, lozovača