Jantarna kiselina

Jantarna kiselina (empirijska formula C4H6O4, racionalna COOH CH2 CH2 COOH) je uz jabučnu, vinsku i mliječnu, najprisutnija organska kiselina u vinu i voćnom vinu. Nastaje u biljnoj stanici nepotpunom oksidacijom glukoze, djelomično i u tijeku alkoholnog vrenja kao sporedni produkt te složene pretvorbe, ali i razgradnjom glutaminske kiseline (jedne od aminokiselina koja se inače koristi kao aditiv E 620- u prehrambenoj industriji kao pojačivač okusa i zamjena za sol). Kao kisela tvar vina utječe na skladnost (harmoničnost) i stanje aktualne kiselosti (pH).

Povezano

Sekt

Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).

Crni rizling

Crni rizling ili Schwarzriesling (uz Müllerrebe) jedan je od uobičajenih njemačkih naziva za burgundsku sortu crnog

Graševina

Graševina je u vinogradarskom sortimentu RH zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. U ...
Novosti