Jantarna kiselina

Jantarna kiselina (empirijska formula C4H6O4, racionalna COOH CH2 CH2 COOH) je uz jabučnu, vinsku i mliječnu, najprisutnija organska kiselina u vinu i voćnom vinu. Nastaje u biljnoj stanici nepotpunom oksidacijom glukoze, djelomično i u tijeku alkoholnog vrenja kao sporedni produkt te složene pretvorbe, ali i razgradnjom glutaminske kiseline (jedne od aminokiselina koja se inače koristi kao aditiv E 620- u prehrambenoj industriji kao pojačivač okusa i zamjena za sol). Kao kisela tvar vina utječe na skladnost (harmoničnost) i stanje aktualne kiselosti (pH).

Povezano

Primitivo

Primitivo   je stara autohtona hrvatska sorta vinove loze. Istoznačnice su crljenak kaštelanski,tribidrag, ...

Određivanje hlapljivih kiselina u vinu

Kada određujemo hlapljive kiseline u vinu, mi ustvari određujemo octenu kiselinu, koja u pravilu čini više od 95%, ...

Crkveni blagdani i vinogradarski i vinarski poslovi

Mnogi su v. i v. poslovi i svetkovine vezani uz crkvene godove svetaca, od kojih se ovdje citiraju oni ...
Novosti